BIZIT plus

Apple-ov dobavljač Quanta, žrtva hakerskog napada

REvil grupa pronašla je „svežu“ žrtvu – Quanta, kompaniju koja je jedan od ključnih Apple-ovih dobavljača za MacBook računare. Prema navodima, Quanta je odbila da plati otkupninu od 50 miliona dolara, nakon hakovanja sistema. Nakon što je Quanta signalizirala da neće isplatiti traženu sumu do 27. aprila, hakeri su u isto vreme kada je održan Appleov prolećni događaj, objavili nešto što izgleda kao šema komponenti za dizajn MacBook računara. Apple do trenutka pisanja ove vesti nije komentarisao ništa u vezi tog slučaja.

quanta

Pozamašna otkupnina

Ako Quanta ne plati traženu sumu do tog datuma, REvil je najavio da će duplirati traženi iznos na 100 miliona dolara. Takođe, ova grupa tvrdi da ima „sve podatke o lokalnoj mreži“ ove kompanije. S druge strane, iz kompanije su priznali da se desio upad u „mali broj“ servera o čemu su obaveštene agencije za zaštitu podataka i policija. Oni su dodali i da nije bilo nikakvog „materijalnog uticaja“ na poslovanje.

Istraživači koji se bave ovakvim kampanjama napada navode da bi visoki zahtevi za odštetu mogli da budu samo polazna osnova za pregovaranje. Čak i ako se nagode na neki manji iznos, to će i dalje biti ogromna suma novca.

Pročitajte i:  DOJ udara Apple najjače do sada

Bez obzira kako će se završiti ovaj napad, očigledan je trend da hakerske i ransomware grupe imaju sve veće ambicije. Pored velikih tehnoloških kompanija, one su u poslednje vreme napale i nekoliko lokalnih uprava u velikim gradovima, takođe zahtevajući višemilionske odštete. Policija i drugi nadležni organi teško da će moći da uhvate ove hakere. Oni vrlo vešto prikrivaju svoje tragove i najčešće napade izvršavaju iz Rusije (kao što je REvil), ili nekih drugih država koje se ne trude mnogo da preduzimaju mere protiv hakera koji ciljaju strane entitete.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: