TrendMicro

Apple plaća pola milijarde dolara zbog kršenja patentnih prava

Pravna borba koja se već duže vreme vodi između Apple-a i VirnetX-a izgleda da će uskoro biti okončana. Naime, sud u Teksasu je presudio da Apple mora da plati kompaniji VirnetX 502.8 miliona dolara na ime prava za upotrebu VPN on Demand funkcije u iOS operativnom sistemu. To je opcija koja omogućava korisnicima da konfigurišu svoje uređaje da automatski startuju ili prekinu VPN konekciju.

PCPress.rs Image

VirnetX je još pre čitave decenije tužio Apple da je neovlašćeno iskoristio njihovu intelektualnu svojinu. Navedeno je da FaceTime, iMessage i VPN on Demand krše njihova patentna prava u vezi bezbedne i sigurne komunikacije. Kompanija je tražila odštetu od 700 miliona dolara. Apple je, sa druge strane, priznao da je koristio tu tehnologiju, ali je smatrao da odšteta treba da bude znatno manja – 119 miliona dolara. Međutim, taj njihov zahtev nije prošao. Tehnološkom gigantu je pre nekoliko meseci naloženo da plati VirnetX-u 450 miliona dolara, ali se to odnosilo na starije verzije opcija, a sada je ta odluka preinačena na iznost od 502.8 miliona dolara.

Pročitajte i:  Mozilla izaziva Microsoft, Google, Apple zbog antitržišne prakse

Inače, sud u Teksasu je poznat po oštrim kaznama za kompanije koje krše prava intelektualne svojine i do sada je već nekoliko puta doneo presude u korist VirnetX-a, a poslednja „žrtva“ je Apple.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,