BIZIT plus

Apollo ROSA: od ePlana do eArhive

Sa više od trideset godina iskustva i nakon pet prethodnih generacija kompleksnih poslovnih rešenja, Apolo je 2020. godine predstavio inovativnu poslovnu aplikaciju Apollo ROSA koja obuhvata KOMPLETNO poslovanje svake organizacije – od planiranja do arhiviranja!

PCPress.rs Image

Prve računarske računovodstvene aplikacije, nastale kasnih 70-ih, bile su početak automatizacije poslovanja. Njihovim proširivanjem dodatnim funkcijama (nabavka, prodaja, proizvodnja…) nastaju ERP sistemi koji su značajno ubrzavali i olakšavali poslovanje, ali nikada nisu u potpunosti obuhvatali kompletne poslovne procese svakom složenijem poslovnom procesu postoje brojne aktivnosti koje ni računovodstvene ni ERP aplikacije nisu bile u mogućnosti da automatizuju. Potrebne tehnologije donedavno nisu bile raspoložive, a nov pristup, u kome bi se kompletan poslovni proces mapirao i izvršavao kroz aplikaciju, zahtevao bi razvoj projekta „od nule“ – što je preskupo i predugo čak i za najveće softverske firme.

Apollo ROSA, ne predstavlja integraciju različitih paketa i aplikacija. Apollo ROSA je jedinstvena aplikacija koja obuhvata sve funkcije koje su se ranije tradicionalno izvršavale nizom različitih alata

Tako da ERP i danas samo delimično automatizuje poslovanje, a ostale funkcije u složenijim procesima uglavnom ili nisu, ili su automatizovane eksternim aplikacijama. Pokušaji da se te funkcije rešavaju posebnim alatima, kao što su DMS (Document Management System), IM (Instant Messaging), mobilnim i drugim aplikacijama, ne daju zadovoljavajuće rezultate zbog minimalnih mogućnosti integracije s kompanijskim ERP-om.

Apollo ROSA, za razliku od svih drugih raspoloživih softverskih rešenja, ne predstavlja integraciju različitih paketa i aplikacija. Apollo ROSA je jedinstvena aplikacija koja obuhvata sve funkcije koje su se ranije tradicionalno izvršavale različitim alatima (ERP, DMS, IM…). Svi poslovni procesi i sva dokumenta, kako knjigovodstvena (ERP), tako i sva druga (DMS – zahtevi, nalozi, odobrenja, ponude, planovi, slike, crteži…) obrađuju se na jedinstven, identičan način. Uz obezbeđenje sve neophodne komunikacije, interne i eksterne (SMS, IM i e-mail poruke) tokom izvršenja procesa.

Pročitajte i:  ERP-a i igara

Apollo ROSA je prvo i za sada jedino raspoloživo sveukupno poslovno rešenje!

Mapiranje kompletnog poslovnog procesa

Poslovanje svake organizacije, od mikropreduzeća pa do globalnih korporacija, može da se definiše konačnim skupom poslovnih procesa koje organizacija izvršava. U idealno uređenom sistemu, što bi trebalo da je krajnji cilj svakoga ko upravlja poslovanjem, svi ti procesi su strukturirani i izvršavaju se prema utvrđenim modelima.

Kvalitet softverskog rešenja ogleda se u mogućnostima, jednostavnosti i brzini mapiranja različitih poslovnih procesa, odnosno prilagođavanju poslovanju organizacije

Svaki složeniji poslovni proces izvršava se u više organizacionih delova, obuhvata različitu dokumentaciju i obradu podataka, i podrazumeva internu komunikaciju između većeg broja izvršilaca, kao i komunikaciju s partnerima.

Nabavka – primer kompleksnog procesa

Na primer, jedan složeniji proces nabavke može da sadrži i više od 30 različitih dokumenata, koje obrađuje isto toliko zaposlenih u više sektora u firmi. Proces započinje zahtevom za nabavku iz neke službe, recimo, proizvodnje ili održavanja. Taj zahtev obrađuje služba nabavke, tako što ga prvo upoređuje s planom, odnosno budžetom za nabavku, pa proverava sa službom finansija mogućnost nabavke. Nakon dobijanja saglasnosti u formi digitalno potpisanih dokumenata, služba nabavke šalje upite, odnosno zahteve za ponude, u elektronskoj formi, potencijalnim dobavljačima.

Pročitajte i:  Datalab: Kako AI transformiše korisničko iskustvo u PANTHEON ERP-u

Od prispelih ponuda služba nabavke bira najpovoljniju, i opet može da šalje na odobrenje službi koja je nabavku inicirala, a i finansijama. Nakon svih tih odobrenja služba nabavke kreira porudžbenicu koju šalje dobavljaču. Eventualno i zahtev za plaćanje finansijama u slučaju da se radi o (delimično) avansnom plaćanju, kao i zahtev za prijem robe službi skladištenja koja kreira nalog za prijem magacinu. Roba se prima u skladište prema nalogu, s reklamacijom ili bez nje, kreira se prijemnica, zatim ide u ulaznu kontrolu, pa opet s reklamacijom ili bez nje da bi konačno prijemnicom bila uskladištena u magacin proizvodnje. Potvrđena prijemnica stvara obavezu plaćanja prema dobavljaču koju služba finansija u skladu sa uslovima kupovine zatvara.

Kvalitet softverskog rešenja ogleda se u mogućnostima, jednostavnosti i brzini mapiranja različitih poslovnih procesa, odnosno prilagođavanju poslovanju organizacije.

Apollo ROSA obezbeđuje definisanje i izvršenje kompletnih složenih poslovnih procesa. Definišu se svi procesi u svim organizacionim jedinicama (više različitih procesa nabavke, prodaje i proizvodnje; svi procesi u finansijama, HR, pravnoj i svim drugim službama):

 • modeliranje i mapiranje poslovnih procesa (tokovi, izvršioci, obrada podataka i dokumentacija),
 • modeliranje i parametrizaciju svih vrsta dokumenata, knjigovodstvenih i neknjigovodstvenih,
 • digitalno potpisivanje dokumenata,
 • digitalno arhiviranje,
 • eksterni (prema partnerima) Messaging System (e-mail i SMS) i
 • interni Messaging System.

Apollo ROSA – Rad Od SvudA

Kada su sve funkcije u poslovnom procesu strukturirane, mapirane na isti način i obuhvaćene jednom aplikacijom, lokacija, odnosno udaljenost izvršilaca, više nema značaja, tako da Apollo ROSA podržava poslovanje u svim uslovima.

Apollo ROSA – tehnološki aspekti

 • Cloud deployment, Commercial ili Private;
 • License-free (PostgreSQL) ili Licensed platforma (Oracle);
 • Web JavaScript aplikacija koja se izvršava preko svih brauzera, skalabilna s različitim rezolucijama ekrana i touch uređajima;
 • Android i iOS aplikacije s mogućnošću korišćenja naprednih funkcija mobilnih uređaja, poput kamere, bar-kod ili QR skenera, GPS trekinga, push notifikacija itd.;
 • integracija s Web servisima (SEF, NBS, APR i svi drugi), izvoz podataka putem sopstvenog Web servisa, kao i prikaz eksternih widget-a u aplikaciji;
 • integracija sa Google API, mogućnost rada kroz aplikaciju sa Google Contacts, Google Calendar, Google Tasks i drugim Google API-jima.
Pročitajte i:  ASW Inženjering uvodi budućnost poslovanja kroz AI ERP sistem – asw:dominus

Apollo ROSA – funkcionalni aspekti

 • Advanced ERP
 • Advanced DMS
 • CRM & Mobile Sales
 • AI Reporting

Apollo ROSA podržava širok spektar poslovanja. Trenutne implementacije su u većem broju vertikalnih industrija, među kojima su proizvodnja i usluge, posebno obračun i naplata (billing), i kao posebno rešenje:

 • Apollo INSURANCE – Total &
 • Global Insurance Solution
 • Planiranje
 • Osiguranje
  • Tehnologija osiguranja (sva životna i neživotna)
  • Obračun osiguranja
  • Statistika
 • Obrada šteta
 • Finansije i računovodstvo
 • Pravna služba
 • HR

Implementacija Apollo ROSA ne zahteva reinženjering poslovnih procesa kompanije. Korišćenjem sopstvenih softverskih alata, modelujemo najkompleksnije poslovne procese i kreiramo rešenje koje u potpunosti podržava poslovanje svakog našeg partnera.

Korisna adresa: apollo.rs

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *