Data centri 2024

Apple planira da koristi čipove proizvedene u SAD-u

Apple želi da proizvodnju čipova za svoje proizvode premesti u fabrike na američkom tlu. Tim Cook, Apple CEO, na internom sastanku sa lokalnim inženjerima i prodavcima u Nemačkoj, objavio da je već doneta odluka da se kupi fabrika u Arizoni. Time će se smanjiti zavisnost Apple-a od fabrika u Aziji u kojima se proizvodi 60 procenata od ukupnog broja procesora.

apple

Fabrika na koju je Apple „bacio oko“ je verovatno Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. u Arizoni, koja se trenutno renovira. TSMC je inače ekskluzivni proizvođač čipova za Apple, mada u svojim pogonima proizvodi čipove i za Nvidia, MediaTek, AMD i ARM. Fabrika u Arizoni bi trebala da otpočne sa proizvodnjom tokom 2024. godine, sa mogućnošću proizvodnje 20.000 čipova mesečno, u 5 nm proizvodnom procesu.

Prema nekim prethodnim izveštajima, Apple planira da usvoji TSMC-ov novi 3 nm proces proizvodnje, a ti čipovi će se ugrađivati u buduće Apple proizvode. A17 mobilni procesor, koji se razvija za liniju iPhone-a za sledeću godinu, masovno će se proizvoditi u ovoj novoj tehnologiji.

Pročitajte i:  Apple News Plus je spreman za rad van mreže 

Za sada nije poznato da li će Apple fabriku u Arizoni (kada je kupi) koristiti za proizvodnju starijih i manje sofisticiranih čipova, ili će se i ona unaprediti za nove proizvodne procese.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,