ePlaneta

Schneider Electric: Energetska transformacija data centara

Energetska efikasnost je tema koja je lokalno aktuelna poslednjih par godina, ali tek sada, zbog globalnih dešavanja i situacije na tržištu energenata, postaje sve značajnija.

PCPress.rs Image

Za razliku od tek sada aktuelnih trendova, Schneider Electric već decenijama posvećuje veliku pažnju energetskoj efikasnosti, održivosti i resursima, toliko da se oni nalaze u našoj korporativnoj strategiji. Svi znamo da se svuda oko nas odvija digitalna transformacija, sve postaje digitalno, sve više podataka se proizvodi, prenosi i obrađuje, a sva obrada podataka se odvija baš u data centrima kojih zbog pomenute transformacije ima sve više, povećavaju im se kapaciteti, kao i potrošnja energije.

Sa aspekta globalne potrošnje energije, data centri imaju eksponencijalno veći udeo u potrošnji energije i postaju značajan faktor za energetsku efikasnost. S obzirom na to da se broj korisnika i pametnih uređaja takođe eksponencijalno povećava, kao i potreba za pouzdanim radom data centara, budući data centri će morati da poseduju četiri karakteristike kako bi ispunili sve ono što se od njih očekuje ubuduće:

  1. Održivost
  2. Efikasnost
  3. Adaptivnost
  4. Otpornost
Pročitajte i:  Schneider Electric: Data centri i veštačka inteligencija

Koji su to najznačajniji faktori koji utiču na efikasnost u data centru?

  1. Oprema koja ima određeni nivo efikasnosti i unosi veće ili manje gubitke.
  2. Rešenje kompletnog sistema, tj. koliko je dobar projekat data centra.
  3. Upravljanje infrastrukturom. Prva dva faktora neće imati dovoljan efekat ukoliko se data centrom ne upravlja na odgovarajući način.
  4. Kombinacijom sva tri faktora postići ćemo najbolje rezultate.

Oprema

Prilikom odabira opreme, kupac uglavnom posmatra samo cenu (Capex), ali ne obraća pažnju na kasnije troškove eksploatacije (Opex). U obzir se moraju uzeti svi troškovi tokom eksploatacionog veka opreme jer je tokom (npr. 10 godina), mnogo veći udeo troškova u potrošenoj električnoj energiji u odnosu na nabavnu cenu uređaja. Samim tim najviše prostora za uštedu ima na potrošenoj energiji, koja je u direktnoj vezi sa efikasnošću opreme.

PCPress.rs Image

Rešenje

Efikasnost će u velikoj meri zavisiti i od projektovanog rešenja, tj. da li je adekvatno dimenzionirano i koliko je dobro ukomponovano više različitih sistema u funkcionalnu celinu.

U zavisnosti od potrebnih kapaciteta, projektovanje sistema klimatizacije može biti na DX tehnologiji ili na dosta efikasnijoj CW, može imati free cooling, zatvorene tople/hladne zone, adijabatsko hlađenje, odgovarajuću orijentaciju i raspored opreme… Sve to utiče na ukupnu efikasnost sistema. Takođe, UPS uređaji moraju biti dobro dimenzionirani i odabran odgovarajući tip, jer će pri radu s malim opterećenjem (load %) imati nižu efikasnost, što se može prevazići projektovanjem modularnog UPS uređaja. I odabir rešenja prema potrebnom kapacitetu i prostoru može uticati na efikasnost jer nije isto kad projektujemo celu prostoriju i prateću infrastrukturu za jedan rek-orman ili kad se ograničimo na efikasnije MDC ili EDGE rešenje unutar jednog rek-ormana.

Pročitajte i:  NIS nastavlja sa realizacijom zelene agende: Solarni paneli i u Pogonu za proizvodnju „Jazak“ vode

Upravljanje infrastrukturom

Uloga EcoStruxure IT DCIM softvera u energetskoj efikasnosti ima sve veći značaj. Prikupljanjem svih raspoloživih podataka dobićemo na jednom mestu digitalnog blizanca data centra, koji će nam pružati sve potrebne podatke, bolju vidljivost procesa, istorijskih i u realnom vremenu, PUE faktor, merenje energije na svim nivoima, identifikovanje gubitaka itd.

EcoStruxure nam omogućava kreiranja standardnih ili custom izveštaja, lako dostupne podatke, planiranje i modelovanje radi boljeg iskorišćenja kapaciteta i optimizacije, optimizaciju sistema klimatizacije i upotrebe servera.

Se.com/rs

Autor: Aleksandar Bukva, Key Account Manager Secure Power, Schneider Electric

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,