Apple planira da samoupravljajuće sisteme koristi na više načina

Sistemi upravljanja, uz sisteme za kočenje, su jedni od najbitnijih sistema na vozilu iz perspektive bezbednosti. Sistemi upravljanja imaju zadatak da precizno održavaju i menjaju pravac kretanja vozila. Prilikom upravljanja se komanda vozača prenosi putem sistema upravljanja na upravljačke točkove vozila. Kad su u pitanju samoupravljajuća vozila, automobil je ‘sposoban’ da prepozna uslove iz okoline, te upravlja bez učešća čoveka.

PCPress.rs Image

Javna je tajna da Apple radi na sistemima za samoupravljajuća vozila, a 14. aprila 2017. godine ime kompanije se pojavilo i na kalifornijskoj listi proizvođača kojima je dozvoljeno da testiraju samoupravljajuća vozila.

Izvršni direktor kompanije Apple, Tim Cook, je početkom avgusta 2017. godine nagovestio da je rad na razvijanju veštačke inteligencije namenjen za više polja, ne samo za samoupravljajuća vozila. “Samoupravljajući sistemi mogu da se koriste na više načina”, rekao je Cook. “Samoupravljajuća vozila su samo jedan od njih, ali ne bih dalje o tome.”

Ova izjava jasno ukazuje na to da se u kompaniji Apple ne ograničavaju samo na razvoj veštačke inteligencije za automobile. Samoupravljajući sistemi mogu da se koriste i za dronove, brodove, različite vrste robota – od onih koji bi radili u skladištima, preko različitih vrsta asistenata, do mašina koje bi služile za rastavljanje iPhone-a.

Pročitajte i:  Novi alat u iOS 17.4 pokazuje da li je baterija vašeg iPhone 15 normalna

Apple nije jedina kompanija koja se bavi ovim istraživanjima, te postoji već nekoliko tipova samoupravljajućih dronova, te velike ambicije kad su u pitanju roboti koji bi radili u fabrikama, pa čak i roboti koji bi ‘samostalno’ obavljali razne vrste isporuka.

Širenje u fokusu kompaniji Apple otvara mnogo više mogućnosti, budući da bi veštačka inteligencija koja se ne proizvodi za samo jedno polje mogla da dođe do većeg broja tržišta.

“Vrlo smo koncentrisani na samoupravljajuće sisteme za automobile”, dodao je Cook,”Trenutno razvijamo veliki projekat, te puno investiramo u to polje. Po našem mišljenju, samoupravljajući sistem je rodonačelnik svih drugih projekata koji uključuju veštačku inteligenciju”.

Izvor: theverge.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,