BIZIT plus

Apple pokušava da zaustavi zloupotrebu AirTag

Apple se i dalje suočava sa problemima zbog zloupotrebe AirTag-a.

PCPress.rs Image

AirTag sve više služi za praćenje osoba bez njihovog znanja?

AirTag se sve više koristi kako bi se neka osoba bez njenog znanja i dozvole pratila. Iako je Apple u svom blogu opisao korake koji mogu da nam obezbede privatnost, tekst nije zaustavio zloupotrebu. Broj prijava zloupotrebe AirTag-a je sve veći, a Apple pokušava da se izbori sa ovim problemom.

Posle teksta, Apple je rešio da uvede niz tehničkih promena na samom AirTag-u kojim će sprečiti zloupotrebe. Kako ova kompanija navodi AirTag će se od sada ranije oglašavati i time upozoriti one kod kojih su „ubačeni“. Sledeća promena koja se uvodi se odnosi na poruku upozorenja. Naime, svaki korisnik kada podesi prvi put AirTag dobiće poruku u kojoj se navodi da je korišćenje uređaja za praćenje ljudi bez njihovog pristanka zločin.

Osim toga, korisnici iPhone 11, iPhone 12, iPhone 13 dobiće obaveštenje o blizini nekog AirTag-a. Ranije je blizinu AirTag-a mogao da vidi samo korisnik ovog uređaja.

Pročitajte i:  Sudija odbacuje Apple zahtev da odbaci tužbu zbog uhođenja AirTaga

Apple je naveo da će dodati funkciju koja omogućava AirTag-u da se oglasi kod osobe koja ga nije registrovala ukoliko dođe do pomeranja nakon dužeg vremenskog perioda.

Navedene promene u radu AirTag-a mogu u određenoj meri da smanje zloupotrebu ovog uređaja. Međutim, sa navedenim promenama gubi se osnovna funkcija ovog uređaja.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,