BIZIT plus

Apple postao najveći proizvođač telefona na svetu

Najnoviji izveštaji ukazuju da je Apple, posle duže od decenije, uspeo da “skine” Samsung sa trona po broju prodatih telefona na globalnom nivou. IDC je u svom kvartalnom izveštaju ukazao da je Apple isporučio 234.6 miliona telefona tokom 2023. godine, što čini 20.1 procenat tržišta. Samsung je u istom periodu isporučio 226.6 miliona telefona i time zauzeo 19.4 procenta tržišta. Ovo je potvrdio i Canalys, još jedna globalna analitičarska kuća, koja je iznela identične brojke kao i IDC.

PCPress.rs Image

Samsung je prvi put pao sa prvog mesta, još od 2010. godine, kada je vodeću poziciju preuzeo od Nokia-e. U tom periodu, Apple nije bio ni u prvih pet proizvođača. U 2023. godini, za Apple-om i Samsung-om, mesta su zauzeli Xiaomi, OPPO i Transsion (vlasnik brendova Itel, Tecno i Infinix), koji su na globalnom nivou isporučili 145.9, 103.1, odnosno 94.9 miliona telefona.

Apple je sigurno imao udela u Samsung-ovom padu, ali je na to uticala i velika diversifikacija Android tržišta. Uz to, Huawei se oporavlja od udarca zadatih sankcijama i ponovo je dominantan u Kini, a brendovi kao što su OnePlus, Honor, Google i drugi predstavili su veoma kompetitivne telefone, prvenstveno u srednjem cenovnom rangu.

Pročitajte i:  Apple planira renoviranje Mac linije sa M4 čipovima

Ukupna prodaja telefona tokom 2023. godine opala je za 3.2 procenta, ali je u poslednjem kvartalu ostvaren rast od 8.4 procenta. Apple je najgore prošao u Kini, sa 11 procenata lošijom prodajom u Q4, u odnosu na isti period 2022. godine. A i to je uspeo samo zahvaljujući sniženju cene za oko 70 dolara za iPhone 15 seriju telefona. Ovaj potez, spuštanje cene za najnovije modele, je presedan u istoriji kompanije, ali se isplatio, jer analitičari smatraju da bi bez toga prodaja iPhone-a u Kini bila još lošija.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: