BIZIT plus

Apple proširuje pristup besplatnom SOS servisu za korisnike iPhone-a 14

Još uvek nije poznato koliko će Apple čekati pre nego što na kraju naplati korišćenje ove funkcije.

PCPress.rs Image

Dve godine besplatnog pristupa

Prošle godine je Apple omogućio korišćenje SOS servisa putem satelita na svim iPhone 14 uređajima u SAD-u. Ova funkcija omogućuje korisnicima slanje poruka hitnim službama za pomoć kada nemaju mobilnu mrežu. Kompanija nudi dve godine besplatnog pristupa nakon aktiviranja iPhone-a 14 ili iPhone-a 15.

Apple nije naveo koliko će naplatiti za korišćenje ove funkcije kada period besplatnog pristupa istekne. Međutim, korisnici neće morati da brinu o tome još nekoliko godina. Apple navodi da će postojeći korisnici iPhone-a 14 dobiti dodatnu godinu besplatnog pristupa.

“Hitni SOS servis putem satelita je pomogao u spasavanju života širom sveta. Jedan čoveka je spasen nakon što je njegov automobil pao sa litice u Los Anđelesu. Zatim, pronađeni su izgubljeni planinari u Apeninima u Italiji. I dalje čujemo priče o našim korisnicima koji su se povezali sa hitnim službama u situacijama u kojima inače ne bi mogli”, rekla je Kaiann Drance, potpredsednica Apple-a za svetski marketing iPhone proizvoda. “Veoma smo srećni što korisnici iPhone 14 i iPhone 15 mogu da iskoriste ovu revolucionarnu uslugu još dve godine besplatno.”

Pročitajte i:  Apple prototip AI alata animira slike koristeći tekstualne opise 

Apple produžava period besplatnog pristupa za mnoge korisnike neposredno nakon saznanja da je Qualcomm-ov pokušaj da ponudi sličnu funkciju na Android uređajima trenutno u zastoju. Iridium, partner na projektu Snapdragon Satellite, naveo je da proizvođači pametnih telefona nisu želeli da uključe tu tehnologiju u svoje uređaje. Qualcomm je naveo da OEM proizvođači traže “rešenja zasnovana na standardima.” Takođe, troškovi povezani sa implementacijom određenih tehnoloških inicijativa mogli bi obeshrabriti proizvođače da ih u potpunosti usvoje i implementiraju u svoje sisteme.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,