BIZIT plus

Apple sprema “ubicu” Windows i Chromebook laptopova?

Sa novom generacijom računara Apple će početi da proizvodi svoje procesore, javlja Bloomberg, a tranzicija sa Intel procesora na AMR očekuje se da Mac računare od 2021. godine učini pristupačnijim – mediji širom sveta ovo već nazivaju “MacBook SE”, po analogiji sa iPhone SE (2020) telefonom.

PCPress.rs Image

Novi modeli za novu eru

Novi procesori će koristiti dizajn A14 “sistema na čipu” koji će pokretati sledeću generaciju iPhone-a. Serija A procesora ARM već se koristi na iPhone i iPad uređajima, unapređena do te mere da sada prevazilazi performanse Intel procesora koji se nalaze trenutno u Apple Mac-ovima.

Novi petonanometarski A14 procesor se očekuje da će imati značajna unapređenja u brzini i celokupnim performansama, stoji u izveštaju. Izgleda da će pakovati 80 posto više tranzistora od sedmonanometarskog A13 čipa koji je u telefonu iPhone 11. 

Od 12 jezgara koliko će imati Apple-ov novi procesor, 8 će biti za zadatke koji zahtevaju visoke performanse, a 4 jezgra će biti za one manje zahtevne gde je potrebno i moguće čuvati energiju. Za početak, verovatno će biti ugrađen u nekom slabijem računaru. Apple će uz nove procesore uključiti i novu grafiku koju će isto tako samostalno napraviti. Međutim, novi Mac-ovi ipak će i dalje raditi na MacOS-u pre nego da pređe na iOS.

Izvor: techxplore

Facebook komentari: