Apple: Stiže RCS podrška za iMessage

RCS poruke su na Android stigle još pre nekog vremena, a kako bi zamenile SMS/MMS protokol. Iz kompanije Apple su nedavno najavili i podršku za iMessage, a glavni razlog je da se poboljša komunikacija između iPhone i Android uređaja. .

PCPress.rs Image

Na različitim portalima može da se pročita da je „svet šokiran“ najavom da stiže RCS podrška za iMessage. To znači da će svi koji koriste iMessage za komunikaciju s ljudima koji nemaju ovaj servis (čitaj vlasnicima Android telefona) uskoro svedočiti tome da se njihove poruke pretvaraju u RCS umesto u SMS. To uključuje mnoge prednosti, recimo izveštaj da je poruka primljena, kvalitetniju razmenu medija, te drugo.

Da se podsetimo šta je RCS protokol: RCS donosi niz promena, pa će broj karaktera u okviru jedne poruke biti ograničen na osam hiljada (za razliku od SMS poruka gde je 160). Korisnik koji čeka poruku moći će da vidi kada onaj sa kojim komunicira počne sa kucanjem (kao kod mnogih aplikacija za razmenjivanje poruka), a sve aplikacija za komunikaciju će biti sinhronizovane, poruke će se slati i uz pomoć Wi-Fi i mobilne konekcije.

Pročitajte i:  Denon dodaje Siri svojim pametnim zvučnicima 

Evo zašto podrška kasni:

Tu su i grupni razgovori, audio poruke i end-to-end enkripcija. Iako ove opcije izgledaju kao standardna ponuda u okviru bilo koje aplikacije, ipak se radi o značajnom unapređenju u odnosu na SMS poruke, te će moderne opcije stići na nešto što se danas smatra prastarim formatom za komunikaciju.

RCS na iMessage stiže tokom 2024. godine. To bi moglo da smanji pritiske na kompaniju Apple, budući da Google već neko vreme insistira da se pređe na RCS protokol.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,