Apple vam štedi mobilni internet

Video fajlovi mogu da zauzimaju mnogo prostora, a naročito ako je veća rezolucija u pitanju, pa dok takav kvalitet poboljšava iskustvo gledanja sadržaja, istovremeno utiče i na potrošnju podataka, a posebno kada je u pitanju mobilni internet. Kompanija Apple želi da pronađe rešenje za ovaj problem, te korisnicima omogući najkvalitetnije sadržaje, a za najmanje potrošenih podataka.

PCPress.rs Image

U izveštaju na portalu CNET stoji da se Apple nedavno pridružio Alijansi za otvorene medije, koja radi na tehnologiji AV1 koja služi za kompresovanje online video sadržaja pre nego što se emituju. Cilj je da se smanji količina potrošenih podataka, te prostora potrebnog za skladištenje, a koji zauzimaju online video sadržaji. I dok je tehnologija još uvek u fazi razvoja, Mozilla – koja podržava ranu verziju – tvrdi da AV1 može da smanji veličinu nekog fajla za 25-35%, što je više nego kada su u pitanju tehnologije kao što su HEVC i VP9. Ova alijansa nije novost, pa su joj se drugi tehnološki giganti – Google, Microsoft, Amazon, čak i Facebook, pridružili pre nego što se Apple odlučio na taj korak.

Pročitajte i:  EU sprema kaznu od 500 miliona eura za Apple

Očekuje se da će Apple dodatno ubrzati razvoj tehnologije, a iz kompanije se još uvek nisu oglasili kada je ova tema u pitanju.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,