Računari i Galaksija

Google Chrome zakrpe za Meltodown i Spectre tek 23. januara

Microsoft je već obezbedio ažuriranja za korisnike Edge pretraživača, a kako bi ih učinio sigurnim od nedavno otkrivenih CPU ranjivosti, te je Mozilla preduzela iste mere sa Firefox 57.0.4. Google, sa druge strane, za sada ne nudi rešenje, a kada je Chrome u pitanju, te se očekuje da tako ostane sve do 23. januara, što je pomalo ironično, budući da je ova kompanija i otkrila Meltdown i Spectre ranjivosti.

PCPress.rs Image

Iz kompanije su izjavili kako će JavaScript za Chrome – V8 – uključivati rešenja problema već od verzije Chrome 64, te da će se u okviru budućih verzija pojaviti i dodatna rešenja koja će ublažiti pretnje od napada zbog CPU ranjivosti. Baš kao i Microsoft i Mozilla, i Google Chrome 64 će onemogućavati SharedArrayBuffer, te će modifikovati performance.now(), a kako bi blokirao exploite koji bi mogli da zloupotrebe prednosti sigurnosnih propusta. To bi moglo da se odrazi na brzinu rada pretraživača, ali samo dok se ne razviju i ostala rešenje, kada će se funkcionalnost vratiti u normalu.

Pročitajte i:  Google testira upotrebu generative AI-a u mapama

Iz kompanije Google kažu da korisnici mogu da osiguraju svoje uređaje i pre naznačenog datuma, te verzije Chrome 64, ako uključe Site Isolation, eksperimentalnu opciju koja je na stabilnim verzijama Chrome pretraživača isključena, a dovoljno je da ukucaju chrome://flags#enable-site-per-process u pretraživač, te izaberu Enable.

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,