Apple želi M1ran san AMD‑u i Intel‑u

Dok je sveta i veka vodiće se diskusije šta je starije, kokoška ili jaje, a dok je IT zajednice, vodiće se diskusije šta je bolje, Windows ili macOS. Što se tiče onih koji se bave multimedijom, dakle zvukom, slikom i videom, diskusija je završena onog trenutka kada je Apple predstavio kompjutere s M1 procesorima.

PCPress.rs Image U novembru 2020. predstavljeni su Apple Silicon M1 laptopi, uz najavu da će ova kompanija prestati s proizvodnjom kompjutera (da, čitave proizvodne linije) sa x86 procesorima, te da će u potpunosti preći na svoj M1 procesor. I dok čekamo najavljeni M2, koji će verovatno biti predstavljen do kraja godine, M1 postoji u osnovnoj, Pro, Max, a odnedavno i Ultra verziji. Mac Mini, iMac, MacBook (svi modeli), iPad i Mac Studio imaju ovaj procesor. Apple je ispunio dato obećanje, a sada čekamo samo da predstave Mac Pro.

Zašto M1?

Prvo što ćete primetiti kod prenosivih uređaja s M1, jeste neverovatno trajanje baterije! I dalje sam oduševljen trajanjem baterije, a koristim M1 MacBook otkako se pojavio. MacBook Air, osnovni model s M1 čipom će bez ikakvih problema izdržati nekoliko dana umerenog rada po nekoliko sati dnevno. A pri tom je potpuno nečujan. Procesor nema aktivno hlađenje, jer mu ono nije ni potrebno – teško da će prosečan korisnik uspeti da ga optereti toliko da se zagreje.

Pročitajte i:  Zašto se toliko dugo čeka na sklopive Apple uređaje?

PCPress.rs Image

Osnovni model MacBook Air (M1 procesor, 8 GB RAM i 256 GB SSD) zadovoljiće više od 90 odsto korisnika. Dovoljan je i za casual video editing (Full HD video‑klipovi za YouTube, Facebook i Instagram, kao i za TikTok), obradu RAW fotografija ili kompletno audio‑video editovanje podkasta. Ograničavajući faktor može biti jedino mali SSD, ali preko Thunderbolt porta možete povezati bilo koji eksterni hard‑disk. Trenutna maloprodajna cena je oko 150.000 dinara (macola.rs).

MacBook Pro s M1 čipom (dakle, i dalje smo na „običnom“ M1) i 16 Gb RAM‑a bez ikakvih problema može da edituje 8k RAW video iz Canon R5 i visokokompresovane snimke iz DJI dronova. Ukoliko ste se opredelili za Apple ekosistem pa pored laptopa imate iPad, ovaj drugi uređaj možete koristiti kao preview monitor za editing. Screen Mirroring radi bez greške.

PCPress.rs Image

Nekome je svakako potrebna virtuelna mašina s Windows operativnim sistemom. On će preko Parallels desktop aplikacije instalirati ARM verziju. Za udoban rad preporučujem Mac sa 16 GB – dobro se snalazila i konfiguracija sa 8 GB, ali od viška ne boli glava.

Pročitajte i:  EU kažnjava Apple sa 539 miliona dolara kazne

Pravi Pro je stigao jesenas

Od jeseni prošle godine, u ponudi su MacBook Pro modeli, koji zaista opravdavaju ono Pro u nazivu. Tu mislim na modele koji imaju ekrane dijagonale 14 i 16 inča, a vraćen im je HDMI port, čitač kartica i dodat još jedan Thunderbolt 4 port. U ove modele laptopa Apple ugrađuje Pro i Max M1 čipove, koji imaju još više procesorskih i grafičkih jezgara od „običnog“ M1, pa su samim tim i veći potrošači baterije (i dalje će vas oduševiti trajanje baterije). Imaju znatno bolje zvučnike i kvalitetniji integrisani mikrofon i, da, opravdano su skuplji. Tačno toliko su bolji od „trinaestice“.

Osnovni model MacBook Air zadovoljiće više od 90 odsto korisnika. Dovoljan je i za casual video editing, Full HD za YouTube, Facebook i Instagram, kao i za TikTok

Ne znam kome su M1 Max, najjači modeli MacBook ponude i M1 Ultra, najjači model Mac Studio, zaista potrebni, ali ako imate mogućnosti (u prevodu, dovoljno novca), nećete zažaliti, a bilo koji od ta dva je sjajan zalog za budućnost. Apple laptopi s M1 čipovima jedino ne mogu da vam posluže kao rešo, jer su i pri maksimalnom opterećenju prilično hladni, tako da, ukoliko imate običaj da grejete kafu na tastaturi tokom eksporta video‑fajlova iz zahtevnih projekata, ovi uređaji nisu za vas.

Pročitajte i:  Apple ponovo pregovara sa OpenAI o razvoju svog chatbota

Ipak…

Ne postoji savršen kompjuter, posebno ne za male pare. A ni proizvođači ne bi zarađivali kada bi nam ponudili idealnu spravicu odmah. U eri poskupljenja, Apple laptopi koštaju kao neki polovan automobil. A da li vrede toliko? O, da! Vrede mnogo više nego cenovni ekvivalent u „konkurentskom taboru“. Sledeća stvar koja nije baš prijatna jeste cena dodatne opreme, odnosno adaptera, ukoliko imate dosta USB‑A periferija.

Da li da čekate M2? Mislim da nema potrebe. Jedino pitanje koje treba da postavite jeste kako izabrati pravi kompjuter. Ukoliko razmišljate o novom laptopu/desktopu, sastavite spisak prioriteta, a onda pravac u Macolu i odaberite idealan M1 uređaj za sebe. Čak i ako vam nakon ovog teksta nije jasno koji, tamo radi stručno osoblje koje će vam daleko bolje pomoći oko izbora.

PCPress.rs Image

Ono što bih svakako preporučio svima koji kupe nov Apple uređaj, jeste AppleCare+, odnosno produžena i proširena internacionalna garancija, koja važi bilo gde u svetu, u svakom ovlašćenom servisu.

Korisna adresa: Macola.rs

Autor: Uroš Bogdanović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

2 thoughts on “Apple želi M1ran san AMD‑u i Intel‑u

 • 21. 04. 2022. at 22:11
  Permalink

  Neka hvala. Držaću se za sada Windows-a 10. A ukoliko mi nekad iz nekog razloga ne bude odgovarao prelazim na Linux.

 • 18. 04. 2022. at 15:52
  Permalink

  Ne može biti očiglednije da je plaćen tekst.
  Posle čitanja ovoga jedini postignut efekat je još veća upitnost svih navedenih stvari.

Comments are closed.