BIZIT plus

Arheologija u kosmosu: Curiosity napravio rupu na Marsu

Curiosity rover započeo je sledeću etapu života na Crvenoj planeti, a nakon što je zagrebao ispod površine Crvene planete. Kao destinacija za ovaj deo misije izabran je Gale krater, budući da su uzorci ukazali da se teren uglavnom sastoji od materijala koji odgovara zemaljskoj glini, što je kopanje učinilo lakšim i bezbednijim.

PCPress.rs Image

Tako je Curiosity zagrebao ispod površine sedam godina nakon što se spustio na planetu, a NASA tim taj momenat opisuje kao deo misije na koji se dugo čekalo. Sledeća faza podrazumeva istraživanje napravljenog kartera, te materijala, a kako bi se prikupilo još informacija o sastavu terena. NASA je još 2011. objavila da će se Curiosity fokusirati na Gale krater, te se tom prilikom najviše govorilo o tome da li je na Marsu bilo vode i šta to znači za mogućnost podržavanja života. Sada bi mogli da stignu novi odgovori na ta pitanja, a nakon što Curiosity ispita bušotinu, budući da je glina odličan materijal kada je u pitanju konzerviranje materijala.

Pročitajte i:  NASA objavila da traži volontere za simuliranje uslova života na Marsu

Novo poglavlje moglo bi da pruži potpuno novi pogled na Mars, a njegov značaj je uvećava i to što je Curiosity uspeo da prevaziđe brojne poteškoće, i da uspešno stigne na planiranu destinaciju.

Izvor: Cnet

Facebook komentari: