Arhitektura starog Egipta: Tajna spomenika stara 3.500 hiljade godina

Nezavršeni Obelisk u mestu Aswan u Egiptu nudi jedinstven uvid u načine gradnje u dalekoj prošlosti. Da je završen bio bi dugačak 42 metra, kako procenjuju arheolozi, te težak 1.200 tona. Veruje se da je gradnju naručila faraonka Hatshepsut pre više od 3.500 hiljade godina.

PCPress.rs Image

Obelisk se obično nalazio na ulazu u hram, a stari Egipćani su ga zvali „tekhenu“, i predstavlja jedan od najočiglednijih simbola arhitektonske genijalnosti starog Egipta. Aswan Obelisk je za trećinu veći od bilo kojeg ranije podignutog obeliska, pa se pretpostavlja da je to uticalo da se prekine sa gradnjom, budući da je zadatak bio previše težak. Spomenik, kao i drugi istog tipa, je nastajao tako što se klesao direktno u kamenu, što je bila uobičajena tehnika, a dodatni kamen se koristio za popunjavanje pukotina sve dok površina nije bila besprekorna. Napušteni Obelisk nudi objašnjenje kako su stari graditelji uspevali da kreiraju mamutski spomenik iz jednog komada, a da ne nastanu velike pukotine – naime, odgovor je bio vlažno drvo. Graditelji su klesali kanale u kamenu te ih popunjavali osušenim drvetom koje su potom kvasili kako bi se raširilo i dovelo do toga da se željena struktura odlomi od celine.

PCPress.rs Image

Napušteno gradilište sada funkcioniše kao muzej na otvorenom, a njegov najveći značaj je u tome što je demistifikovalo jednu od najvećih misterija gradnje starog Egipta, te odgovorilo na pitanje kako su obična ljudska bića uspevala da klešu ogromne spomenike iz jednog komada, a bez moderne tehnologije koja bi danas bila rešenje.

Izvor: My Modern Met

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,