Data centri 2024

Arista CloudVision: Efikasno upravljanje mrežnim okruženjem

U doba cloud mreža, tradicionalni pristup više ne funkcioniše. Potrebno je nešto drugačije, nešto kao Arista CloudVision.

PCPress.rs Image

U svakom IT okruženju, mreža je „sve”. Bez nje bi serveri, storidž, aplikacije, virtuelni sistemi… živeli nezavisno jedni od drugih i cela infrastruktura bila bi maltene beskorisna. Istovremeno, to mrežu stavlja u nezgodan položaj dežurnog krivca kad god nastane bilo kakav problem. Zato je od ključnog značaja da se obezbedi da mreža – jednostavno radi!

Administratori mreže imaju težak zadatak da upravljaju dostupnošću resursa, da kontrolišu troškove, da obezbede agilnost mreže, kao i da smanje rizike. Da bi sve to uspeli, potrebni su im odgovarajući procesi i alati kako bi uz sebe imali definisane načine rada i uvid potreban da se ostvari kontrola nad mrežom.

Tradicionalni pristup upravljanju mrežom nije održao korak s današnjim cloud mrežama. Posledica toga je velik broj izazova s kojima se administratori susreću, a ljudski faktor je primarni izvor mrežnih problema. Zato je potreban drugačiji pristup.

Moderno rešenje

Arista CloudVision je softversko rešenje – dostupno kao virtuelni ili fizički uređaj – za upravljanje svim EOS instancama u IT infrastrukturi. To mogu biti fizički Arista svičevi, vEOS uređaji u javnom cloud okruženju, cEOS kontejneri u Kubernetes okruženju, EOS instaliran na različite uređaje i pristupne tačke.

Pročitajte i:  Pridružite se nagrađivanom partnerskom programu kompanije Vertiv!

PCPress.rs Image

Zahvaljujući uvidu koji ima u raznovrsne elemente mreže, CloudVision predstavlja način da se s jednog mesta upravlja sistemima širom data centra, hibridnog cloud okruženja, pa i celog kampusa, što omogućava da se prekine s tradicionalnim načinom rada.

PCPress.rs Image

Ovo rešenje je zasnovano na jednoj od suštinskih snaga Arista pristupa, na inovativnom EOS modelu baze podataka (nazvanom NetDB), proširenom na centralni repozitorijum putem API-ja. NetDB obuhvata informacije o kompletnom statusu određenog uređaja, kao što su konfiguracija, stanje protokola, topologija… kao i stanje svih uređaja širom mreže.

Tri stuba

CloudVision je savremena platforma, u potpunosti bazirana na strimovanju, bez ograničenja ranijih pristupa, tako da obezbeđuje granularniji i centralizovaniji pregled. Primena NetDB baze podataka, koja obuhvata podatke o celoj mreži, omogućava da se CloudVision fokusira na tri ključna stuba funkcionalnosti.

PCPress.rs Image

Prvi obuhvata telemetriju i analitiku. Baziran je na ugrađenom strimovanju sopstvenog statusa svih Arista EOS uređaja u realnom vremenu, a obezbeđuje i istorijski uvid u stanje mreže. Drugi je automatizovano aktiviranje i promena kontrolnih procesa tako da sve mrežne operacije funkcionišu kao da su u cloud okruženju.

Pročitajte i:  Rittal je razvio megavatno hlađenje za AI

PCPress.rs Image

Na kraju, treći stub je orkestracija – jedna tačna integracija svega. I rešenja eksternih partnera iz Arista ekosistema kao i nativnih API-ja, tako da korisnici na raspolaganju imaju brojne mogućnosti proširivanja sistema. Sve zajedno, predstavlja pristup upravljanju mrežnim okruženjem koji administratorima olakšava i ubrzava posao, i sa mreže skida oznaku „dežurnog krivca”!

Arista EOS

U osnovi Arista mrežnih rešenja nalazi se EOS (Extensible Operating System), što omogućava da se cloud arhitektura bazirana na Arista rešenjima skalira na stotine hiljada nodova! EOS obuhvata set softverskih aplikacija koje automatizuju radne procese, garantuju dostupnost resursa, obezbeđuju vidljivost i analitiku mreže, a omogućavaju i brzu integraciju sa aplikacijama za virtuelizaciju, upravljanje, automatizaciju… Arista EOS je potpuno programabilan i modularan operativni sistem baziran na Linux-u, koristi standardni interfejs za unos komandi i nalazi se na svim proizvodima iz Arista familije.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: info@clico.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,