ARM počinje sa razvojem isključivo 64-bitnih CPU-ova

ARM je predstavio svoju prvu liniju dizajna CPU jezgara koji su isključivo 64-bitni, i za razliku od prošle godine, ne postoji zastarela tehnologija koju bi prodavci mogli da koriste. Cortex-X4, Cortex-A720 i Cortex-A520 ne predstavljaju uvek velike skokove u performansama, ali će verovatno postaviti tempo za Android u bliskoj budućnosti.

PCPress.rs Image

ARM daje zadatak konkurenciji

Cortex-X4, kao i X3, je jezgro performansi namenjeno vodećim telefonima. Njegova ažurirana arhitektura pruža 15% veće performanse, ali koristi 40% manje energije od svog prethodnika. Prema ARM-u, to znači brže pokretanje aplikacija i interfejs koji bolje reaguje. Takođe ne bismo bili iznenađeni ako bi ovo dovelo do poboljšanja trajanja baterije u igrama i drugim intenzivnim zadacima.

U međuvremenu, Cortex-A720 je nastavak “srednjeg” jezgra A715 koje se bavi većinom računarskih poslova. Iako je brži, fokus je na dugovečnosti. ARM tvrdi da je A720 preko 20% energetski efikasniji od prošlogodišnjeg dizajna. Proizvođači čipova mogu čak da koriste manju ulaznu verziju da smanje troškove ili svoj hardver. Ne bismo odbacili Cortex-A520 efikasno jezgro. Iako je na kraju namenjen za pozadinsku obradu i druge poslove niske potražnje, navodno je 22% efikasniji od A510 koji zamenjuje.

Pročitajte i:  Komentar: Reset PC industrije

Da, ARM takođe obraća pažnju na grafičke performanse. Istovremeno pokreće Immortalis-G720, Mali-G720 i Mali-G620 GPU dizajn koji ponovo nudi više performansi uz smanjenu potrošnju energije. Oni posebno uvode DVS koji koristi mnogo manje propusnog opsega, ostavljajući prostora za složenije scene i HDR vizuelne prikaze. Rečeno je da Immortalis nudi prosečan skok od 15% u performansama u odnosu na svog prethodnika.

Sa sigurnošću se može reći da će ovo uticati barem na Android tržište. Dok je Apple prekinuo podršku za 32-bitni hardver i aplikacije sa izdanjem iOS-a 11 2017. godine, AnandTech napominje da se Android relativno sporo kretao, pri čemu su kineski brendovi poput Oppo-a i Xiaomi-a dugo držali 32-bitne SoC-ove. Novi ARM asortiman efektivno gura te kompanije da koriste čiste 64-bitne SoC-ove.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: