ARM razvija novi sopstveni čip

Kompanija ne planira da prodaje ili licencira prototip drugim kompanijama.

PCPress.rs Image

Prototip predstavlja javnu tajnu unutar industrije čipova

ARM navodno pravi sopstveni čip. Prema izveštajima, kompanija je zadužila svoj novoformirani tim za „inženjering rešenja“, na čelu sa bivšim izvršnim direktorom kompanije Qualcomm i dizajnerom Snapdragon-a, Kevork Kechichian-om, da proizvede poluprovodnik koji će pokazati mogućnosti njihovih proizvoda. Cilj ARM-a sa ovim projektom je da privuče nove kupce uoči njegove dugo očekivane inicijalne javne ponude kasnije ove godine.

Prema izveštajima, kompanija je počela da radi na prototipu pre oko šest meseci. Više rukovodilaca u industriji je izjavilo da je rezultujući dizajn „napredniji“ od bilo kog poluprovodnika proizvedenog u prošlosti. Brojni izvori izvan ARM-a naveli su informacije o internom čipu i sugerisali da prototip predstavlja javnu tajnu unutar industrije čipova.

Kompanija ne planira da proda ili licencira dizajn prototipa drugim kompanijama. To je i bilo za očekivati. Bilo bi neuobičajeno da ARM postupi drugačije. Poslovni model kompanije se zasniva na licenciranju svoje arhitekture drugim firmama. Više od 500 kompanija, uključujući Apple, MediaTek i Qualcomm, koriste komponente koje je dizajnirao ARM u svojim poluprovodnicima.

Pročitajte i:  Samsung udvostručuje ulaganje u čipove u Teksasu

Postoje razni delovi tržišta na kojim bi ARM mogao da se proširi. Prema izveštajima, kompanija je prošle nedelje upozorila investitore na rizik od „značajne koncentracije“ za svoje poslovanje. Tokom 2022. godine, 20 najvažnijih kupaca ARM-a činilo je 86 odsto njegovih prihoda. „Gubitak malog broja ključnih kupaca mogao bi značajno uticati na rast grupe“, navodi kompanija.

Projekat bi mogao biti koristan za potrošače. ARM-ov tim za inženjering rešenja takođe radi na poboljšanju performansi i bezbednosti dizajna kompanije. Taj posao će verovatno stići do uređaja koje većina ljudi svakodnevno koristi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,