Intel i Arm se udružuju kako bi razvili čipove za pametne telefone

Kompanije će prilagoditi Intel-ov proces proizvodnje 18A za upotrebu sa ARM dizajnom.

PCPress.rs Image

Proširenje partnerstva u budućnosti

Intel i ARM, verovatno su jedne od najznačajnijih kompanija u modernoj proizvodnji čipova. Kompanije sada udružuju snage. Kompanije su najavile „multigeneracijski“ sporazum za optimizaciju Intel-ovog predstojećeg procesa proizvodnje 18A za upotrebu sa ARM dizajnom i intelektualnom svojinom. Dogovor neće omogućiti da Intel-ovo odeljenje Foundry Services proizvodi čipove za ARM. Umesto toga, korisnicima ARM licence, uključujući Qualcomm i MediaTek, biće omogućeno da lako angažuju Intel za proizvodnju čipova u budućnosti.

Za početak, kompanije planiraju da se fokusiraju na optimizaciju Intel-ovog 18A procesa za dizajn mobilnih sistema na čipovima. U budućnosti, Intel i ARM navode da bi se njihovo partnerstvo moglo proširiti na silicijum dizajniran za upotrebu u automobilima, uređajima za IoT i data centtrima. Pored toga, podrška koju će Intel ponuditi vlasnicima ARM licenci proširiće se izvan proizvodnje pločica. Podrška će uključivati praktičniji tok procesa i poboljšanju snagu i performanse. To sugeriše da se Intel postavlja kao centar koji drži sve na jednom mestu za kompanije koje žele da koriste dizajnirane ARM čipove.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Naravno, Intel takođe brzo aludira na geopolitičke posledice sporazuma. „Ova saradnja će omogućiti uravnoteženiji globalni lanac snabdevanja za proizvođače čipova koji razvijaju SoC-ove zasnovane na Intel-ovom 18A procesu, saopštila je kompanija. Prema izveštajima objavljenim prošlog jula, Taivan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) proizvodi skoro 70 procenata svih čipova koji su ključni za moderne pametne telefone.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,