PC Press Studio

Intel i Arm se udružuju kako bi razvili čipove za pametne telefone

Kompanije će prilagoditi Intel-ov proces proizvodnje 18A za upotrebu sa ARM dizajnom.

PCPress.rs Image

Proširenje partnerstva u budućnosti

Intel i ARM, verovatno su jedne od najznačajnijih kompanija u modernoj proizvodnji čipova. Kompanije sada udružuju snage. Kompanije su najavile „multigeneracijski“ sporazum za optimizaciju Intel-ovog predstojećeg procesa proizvodnje 18A za upotrebu sa ARM dizajnom i intelektualnom svojinom. Dogovor neće omogućiti da Intel-ovo odeljenje Foundry Services proizvodi čipove za ARM. Umesto toga, korisnicima ARM licence, uključujući Qualcomm i MediaTek, biće omogućeno da lako angažuju Intel za proizvodnju čipova u budućnosti.

Za početak, kompanije planiraju da se fokusiraju na optimizaciju Intel-ovog 18A procesa za dizajn mobilnih sistema na čipovima. U budućnosti, Intel i ARM navode da bi se njihovo partnerstvo moglo proširiti na silicijum dizajniran za upotrebu u automobilima, uređajima za IoT i data centtrima. Pored toga, podrška koju će Intel ponuditi vlasnicima ARM licenci proširiće se izvan proizvodnje pločica. Podrška će uključivati praktičniji tok procesa i poboljšanju snagu i performanse. To sugeriše da se Intel postavlja kao centar koji drži sve na jednom mestu za kompanije koje žele da koriste dizajnirane ARM čipove.

Pročitajte i:  Intel beleži pad od 36% u odnosu na prethodnu godinu

Naravno, Intel takođe brzo aludira na geopolitičke posledice sporazuma. „Ova saradnja će omogućiti uravnoteženiji globalni lanac snabdevanja za proizvođače čipova koji razvijaju SoC-ove zasnovane na Intel-ovom 18A procesu, saopštila je kompanija. Prema izveštajima objavljenim prošlog jula, Taivan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) proizvodi skoro 70 procenata svih čipova koji su ključni za moderne pametne telefone.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *