Article 13 nije usvojen: Evropski parlament odbio Zakon o autorskim pravima

Evropski Zakon o autorskim pravima nije uspeo da prođe u Evropskom parlamentu nakon velikih protesta povodom člana 13 (Article 13) koji u svojoj trenutnoj formi ograničava slobodu govora na internetu. I dok dosta korisnika slavi, poznati muzičari tuguju jer nisu zadovoljni trenutnim nivoom zaštite koje nudi pre svega Google.

Evropski parlament nije izglasao kontroverzni Zakon o autorskim pravima u formi u kojoj je predstavljen. Odlučeno je da se zakon pošalje na doradu i da se opet stavi na glasanje u septembru. Da je zakon donešen, sajtovi bi bili prinuđeni da kreiraju filtere za upload kako bi se kontrolisao sadržaj koji korisnici postaljaju. Ideja je bila da se na ovaj način uvede red u sadržaj koji krši autorska prava, ali se pokazalo da bi to u praksi bilo veoma komplikovano izvesti. Zbog toga je došlo do masovnih protesta korisnika koji su se plašili da će im biti ograničena sloboda govora.

Pored običnih korisnika, protivnici su bili i mnogi stručnjaci, a među njima je bio jedan od najvećih autoriteta kada je internet u pitanju, Sir Tim Berners-Lee – čovek koji je izumeo World Wide Web. Parlamentarka i članica Piratske partije Julia Reda, objavila je i trijumfalni tweet gde je proslavila pobedu:

S druge strane, poznati umetnici su se izjasnili za ovaj zakon, kako bi se ustanovila bolja kontrola zloupotrebe autorskih dela. Jedan od najglasnijih pobornika Zakona je Paul McCartney, kao i mnogi radnici iz muzičke industrije. Kompanija BPI Music, koja predstavlja britanske izdavače, javno je podržavala zakon i prokomentarisala rezultat glasanja:

Osnivač Wikipedije Jimma Wales rekao je za BBC da se nada da će muzička industrija naći kompromis sa protivnicima Article 13 pred glasanje u septembru:

“Nemojte da razmišljate o filtriranju svega što svako aplouduje na internet. To je pusti san i to nikad nećete dobiti.”

On smatra da umesto ovakvog stava muzička industrija treba da uđe u nove pregovore sa platformama kao što je YouTube, kako bi bili dobili veću nadoknadu za korišćenje autorskih prava. Činjenica je da je Article 13 novog Zakona izazvao dosta neslaganja i da u ovoj formi neće proći Evropski parlament. Kreatori zakona će sada morati da budu spremniji za kompromis jer je očigledno da zakon u ovoj formi neće nikad biti izglasan.

Izvor: BBC

Facebook komentari: