Astrobee cube roboti: Hardverski testovi u kosmosu

NASA je još korak bliža tome da roboti zavladaju letelicama u kosmosu, budući da su nedavno završena prva hardverska testiranja kockastog robota Bumble – jednog od tri Astrobee robota koji bi jednog dana mogli da preuzmu brigu o Internacionalnoj svemirskoj stanici.

PCPress.rs Image

Bumble još uvek nije u stanju da se samostalno kreće stanicom, ali je nakon testiranja utvrđeno da je spreman za tu funkciju, te za samostalno punjenje na stanici Kibo. Tako je nakon prvih hardverskih testiranja Bumble prvi Astrobee robot koji je spreman da astronautima pomaže u obavljanju svakodnevnih zadataka, bilo autonomno ili preko daljinskog upravljanja. Roboti su na stanicu stigli 17. aprila, zajedno sa ostalom opremom, a planirano je da obavljaju zadatke poput popisivanja inventara, dokumentovanja kretanja astronauta prilikom obavljanja određenih zadataka, prenošenje tereta, te druge.

PCPress.rs Image

Sva tri robota su kockastog oblika, i imaju mehaničku ruku sa strane koja im omogućava da se slobodnije kreću. Očekuje se da ovi roboti pioniri prikupljaju informacije o najboljim načinima za asistiranje prilikom zadataka koji se budu obavljali na stanici, da bi se testirani hardver i softver nakon toga primenjivali i u nekim budućim misijama.

Pročitajte i:  Sada možete kupiti psa-robota sa bacačem plamena za manje od 10.000 dolara

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,