Računari i Galaksija

Astronauti popravljaju robotsku ruku na Internacionalnoj svemirskoj stanici

U jutro 5. oktobra dva NASA-ina astronauta krenula su na misiju izvan Internacionalne svemirske stanice, a sa ciljem da poprave kvar na glavnom mehaničkom dodatku – robotskoj ruci. Mehanizam koji pokreće ovu ruku ne radi kako se očekivalo, te je njihov zadatak da ga zamene. Ovaj hod po svemiru je prvi od tri planirana za oktobar, a cilj im je da robotsku ruku osposobe za rad izvan stanice.

PCPress.rs Image

Ovaj robotski dodatak, poznatiji kao Canadarm2, jedno je od ključnih oruđa za funkcionisanje stanice. Zmijoliki uređaj proteže se nešto preko 18 metara u kosmos, a zadatak mu je da “hvata” velike objekte koji proleću. Canadarm2 je dodata svemirskoj stanici 2000. godine, a prvobitni zadatak joj je bio da pomaže u premeštanju i instaliranju velikih komada opreme. Danas se najviše koristi za rutinske inspekcije izvan stanice, te prihvatanje teretnih letelica.

Ruka od 2001. godine trpi habanje, a dva mehanizma na svakom njenom kraju – Latching End Effectors – se od tada polako kvare. Jedan od mehanizama se nalazi na stanici, te omogućava stabilnost ruke, dok se drugi nalazi u kosmosu i pomaže pri “hvatanju” velikih objekata. Radi se o vrlo kompleksnim uređajima koji u svom sklopu imaju senzore i kamere.

Pročitajte i:  Curiosity rover javlja: Jedan dan na Marsu

Drugi izlazak astronaut je planiran za 10. oktobar, kada bi trebalo da se podmaže novi mehanizam, te zameni spoljašnju kameru, dok se treći očekuje 15. oktobra.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,