PC Press Studio

Astronomi otkrili da je novootkriveni asteroid Zemljin pratilac

PCPress.rs ImageAstronomi iz observatorije Arma u Severnoj Irskoj otkrili su da novootkriveni asteroid najmanje dvesta pedeset hiljada godina prati Zemlju dok kruži oko Sunca i da možda ima bliske veze s nastankom naše planete. Njihovi nalazi objavljeni su u žurnalu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Asteroid je prvi put zapao za oko naučnicima dva meseca nakon što ga je otkrio WISE infracrveni satelit za osmatranje, koji je lansiran 2009. Njegova prosečna udaljenost od Sunca identična je kao Zemljina, a putanja je gotovo istovetna Zemljinoj. Većina asteroida koji su blizu Zemlje imaju veoma čudne, jajolike, putanje koje ih vode pravo kroz unutrašnji sunčev sistem. Ali novi asteroid, nazvan 2010 SO16, razlikuje se od njih zato što mu je putanja gotovo kružna, zbog čega ne može da se približi nijednoj drugi planeti osim našoj.

To je navelo naučnike da otkriju koliko je njegova putanja stabilna i koliko dugo je koristi. Da bi to učinili, prvo su morali da uzmu u obzir nesigurnost u trenutnoj putanji. Uobičajeno je da se ne zna tačna lokacija novotkrivenih asteroida blizu Zemlje i jedini način da se otkloni nesigurnost jeste da se oni prati što je duže moguće, uglavnom mesecima ili godinama. Ali naučnici iz observatorije Arma savladali su tu prepreku tako što su stvorili virtuelne „klonove“ asteroida za svaku moguću putanju koju bi mogao imati. Zatim su simulirali evoluciju tih klonova pod uticajem gravitacije Sunca i drugih planeta za dva miliona godina unatrag i ubuduće.

Pročitajte i:  James Webb teleskop pronašao zlato u svemiru

Otkrili su da su svi klonovi ostali u položaju potkovice u odnosu na Zemlju. U takvoj konfiguraciji, predmet oponaša kretanje naše planete oko Sunca, ali polako obrazuje oblik potkovice oko Zemlje u svemiru. Asteroidu 2010 SO16 je potrebno sto sedamdeset pet  godina da stigne s jednog kraja potkovice na drugi. I, iako je njegova putanja neverovatno slična Zemljinoj, on zapravo ima „zemljofobiju.“. On se drži dalje od Zemlje toliko uspešno da je verovatno na toj putanji nekoliko stotina hiljada godina, a za to vreme se nijednom nije približio manje od pedesetostruke razdaljine do Meseca. I sad se tamo nalazi ‒ na kraju potkovice koja prati našu planetu.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,