ERP 2024

Asus pravi RTX grafičke kartice bez kablova

Novi RTX 4070 sa priključkom za napajanje na matičnoj ploči prikazan je na kineskom sajmu

PCPress.rs Image

Rat sa kablovima besni i dalje!

Najvreliji trend sa Computex-om u maju bio je smanjenje ili u nekim slučajevima eliminisanje vidljivih kablovskih veza u unutrašnjosti desktop računara. I najmanje jedan proizvođač je u tome. Prema izveštajima koji dolaze iz Kine ove nedelje, Asus se priprema za proizvodnju grafičkih kartica (i verovatno odgovarajućih matičnih ploča) sa dodatnim header slotovima, omogućavajući svu snagu koju vašem GPU-u treba da obezbedi sama matična ploča.

Snaga se isporučuje preko konvencionalne 12VHPWR šine, koja ide do zadnje strane matične ploče kroz kućište i isporučuje se preko sekundarnog header-a postavljenog paralelno sa PCIe 5.0 slotom. Pretpostavlja se da je prvi model koji se priprema verzija RTX 4070 prikazana na Computex-u, mada nije jasno da li će više modela biti dostupno ili ne. GPU je uparen sa posebno dizajniranom matičnom pločom Intel Z790.

Asus će navodno početi da proizvodi GPU-ove i matične ploče bez kablova (ili barem sa skrivenim kablovima) kasnije ove godine, verovatno da će se pojaviti u maloprodaji krajem 2023. ili početkom 2024. Drugi proizvođači sa novim trikovima za skrivanje kablova uključuju MSI sa svojim sličnim „Project Zero“ skriva kablove na zadnjoj strani matične ploče, Corsair-ova RMx Shift serija izvora napajanja koja rade istu stvar i iCue Link sistem koji vam omogućava „daisy chain“ napajanje preko ventilatora i sve-u-jednom hladnjaka za jedan kabl koji ide do PSU. Čak se i dizajn kućišta preuređuje.

Pročitajte i:  Asus dodaje "Intel Baseline Profile" u nove BIOS fajlove kako bi rešio probleme sa stabilnošću

Izvor: Pcworld

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,