ASUS predstavio ZenBook 13 i 14, najtanje laptopove na svetu

ASUS je predstavio nove uređaje iz svoje ZenBook serije ultrabook računara. Reč je o modelima ZenBook 13 i 14, koji se u potpunosti fokusiraju na tanak profil, mobilnost i dugotrajnu bateriju. Ovi računari imaju brojne interesantne odlike, a među njima su šampionsko trajanje baterije i nestvarno tanak profil, koji je istanjen za dodatna tri milimetra, tako da je debljina novih računara od 13,9 do 14,3 milimetra.

PCPress.rs Image

Sjajne performanse u tankom pakovanju

Osim toga, nove računare odlikuje prisustvo desete generacije Intel Core procesora “Ice Lake”, koji donose još bolje performanse, baš kao i AMD Ryzen 4000 serije iz “U” familije. Novi čipovi donose još viši nivo performansi, ali zbog super-tankog profila neće postojati računari s diskretnim grafikama. Dostupne su konfiguracije do 32 GB DDR4 memorije (Intel) i 16 GB DDR4 memorije (AMD), a storidž se bazira na brzim NVMe rešenjima, ukupnog kapaciteta do 2 TB.

Od ostalih stvari izdvajaju se velike baterije, koje ne samo da omogućavaju odličnu autonomiju, već i nove vidove upotrebe. Konkretno, odbačeni su specijalni priključci, već se baterija puni preko USB-C porta, što znači da može da se puni i standardnim punjačima za telefon, pa oni koji često putuju ne moraju da nose više adaptera sa sobom. Ukoliko se pune preko svog adaptera, moguće je za 50 minuta dopuniti 60% baterije, što daje dodatnih 13 sati rada! Inače, obećava se autonomija od čak 20 sati, što je gotovo neverovatno za moderne uređaje.

Pročitajte i:  ASUS Zenbook Duo: Raznovrsna uživancija

PCPress.rs Image

Kao telefon – bez 3,5-mm konektora

Jedan od kompromisa na koji je ASUS bio prinuđen jeste izostavljanje 3,5-milimetarskog priključka. Za one kojima je on neophodan, u pakovanju će se isporučivati USB-C-to-3,5mm konvertor, ali se (ne bez osnova) pretpostavlja da će većina korisnika ovakvog računara da se opredeli za neke Bluetooth slušalice sa mikrofonom.

ASUS je unapredio i ulazne uređaje. Prisutna je tzv. “edge-to-edge” (od ivice do ivice) tastatura, koju karakteriše pozadinsko osvetljenje bele boje u tri nivoa. Takođe, biće moguće kupiti laptop sa Numberpad-om (postojaće i verzija sa običnim tačpedom, koja će biti nešto pristupačnija), gde klikom na taster integrisan u površinu tačpeda on može da se pretvori u numerički deo tastature. Težina novih računara ide od 1,07 kilograma.

Više ćemo moći da objavimo uskoro, budući da očekujemo da će lokalna kancelarija kompanije ASUS imati primerke za testiranje, pa ćete saznati informacije i naše utiske iz prve ruke. Budite uz PC Press!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,