BIZIT plus

Review: ASUS ZenBook Flip UX463FL – Okreni, obrni

ASUS je jedan od vodećih inovatora u svetu PC računara, a ZenBook Flip serija to najbolje dokazuje. Stigla je deseta generacija mobilnih Intel procesora, pa smo sa zadovoljstvom isprobali ZenBook Flip 14 UX463FL.

PCPress.rs Image

Tanki i laki hibridi izuzetno su popularni na svetskim tržištima zbog svestranosti i raznih opcija koje sa sobom donose. Na domaćem tržištu, na kome je primarni adut minimalni trošak, mnogi se olako mire s manjim brojem funkcija, ali kad jednom osetite čari modernih hibridnih računara, teško je vratiti se na staro. U najbolje predstavnike moderne ultrabook serije ubrajamo ASUS ZenBook Flip seriju, koja je upravo osvežena modelom UX463F.

Adut ove serije računara je mogućnost prebacivanja između različitih režima rada, pa tako Flip možete koristiti kao standardni ultrabook, kao tablet ili u međumodovima (nazivi su tent i presentation), u zavisnosti od ugla pod kojim baza leži prema ekranu; rotacija ide do čitavih 360 stepeni. Kako bi obezbedio da računari budu podjednako čvrsti tokom dugogodišnje eksploatacije, ASUS testira šarke i garantuje barem 20.000 ciklusa punog otvaranja i zatvaranja.

PCPress.rs Image

Šta ima novo

ZenBook Flip 14 UX463FL je jedan od prvih računara koji je stigao s novom Intel mobilnom platformom, koja uključuje Core procesore desete generacije. Nova generacija procesora uvek obećava nov nivo performansi, još bolju energetsku efikasnost i duže trajanje baterija. Sve to se pominje i ovoga puta, a testovi pokazuju unapređenje od nekih 10 do 15 procenata u odnosu na prethodnu generaciju mobilne platforme.

PCPress.rs Image

Nije sve u brzini – među mogućnostima novog čipseta izdvajamo Wi‑Fi 6 (802.11ax), novi bežični standard koji ne samo da unapređuje brzine transfera, već donosi niz optimizacija i načina kako se izboriti sa zagušenjima, koja su česta u situacijama u kojima se možete naći. Tu je i Bluetooth 5.0, standardno podržan na ovakvim računarima već neko vreme.

Što se konektora tiče, izbrojali smo po jedan USB 3.1 port tip C i tip A (nažalost, tip C port nije Thunderbolt kompatibilan), zatim jedan USB 2.0, te po jedan standardni HDMI izlaz i audio‑konektor, a spisak je zaokružen čitačem kartica. U pakovanju zatičemo i adapter koji će USB port standardne veličine pretvoriti u LAN konektor, što nam govori da je ASUS mislio i na tradicionalna korisnička okruženja, s naročitim naglaskom na firme i poslovne prostorije u kojima se ovakav vid konekcije i dalje često koristi, a ZenBook serija je oduvek posebno ciljala poslovne korisnike. Vredi spomenuti i 3D IR kameru, koja donosi niz zanimljivih opcija kada je korišćenje u novom Windows‑u u pitanju, u prvom redu logovanje na računar putem direktnog raspoznavanja crta lica korisnika.

Pročitajte i:  ASUS ROG Zephyrus G16 GU605: Snaga za poneti

PCPress.rs Image

Srce sistema čini Intel Core i7‑10510U procesor, koji raspolaže s četiri jezgra, uz HyperThreading podršku. Osnovni radni takt procesora je deklarisan na 1,8 GHz, ali može da poraste do čak 4,9 GHz u slučaju potrebe. Rashladni sistem odlično obavlja svoj posao, pa je ZenBook Flip 14 u radu gotovo nečujan. Konkretan model koji smo imali na testu dolazio je sa „velikodušnih“ 16 GB RAM‑a, dok skladišni prostor čini SSD koji potpisuje Kingston, a reč je o izuzetno brzom SSD‑u kapaciteta 512 GB – uz njega Windows 10 Pro naprosto „leti“.

Tu je i diskretna NVIDIA GeForce MX250 grafika. U odnosu na ranije Flip modele udvostručena je količina grafičke memorije, koja je dakle dostigla 4 GB GDDR5. Ovakva grafika omogućava ne samo pokretanje nezahtevnih igara već i veoma ozbiljne primene. Ukoliko koristite aplikacije koje podržavaju grafičku akceleraciju, može vam puno pomoći. Sa hardverske strane, ASUS je očekivano besprekoran.

PCPress.rs Image

Screenpad, opamećeni touchpad

ASUS tastatura se već neko vreme izdiže pod određenim uglovima kada se ekran otvori. Tako je i sada, sa podizanjem do 2,2 stepena. Uloga je dvostruka – s jedne strane se pomaže ergonomija korišćenja kada je uređaj na ravnoj površini, a sa druge pomaže strujanju vazduha, odnosno hlađenju računara. Sama tastatura je „čiklet“ tipa, s tasterima dubine hoda od 1,4 milimetara, te više funkcijskih prečica. Nema numerički deo, ali se zato ScreenPad može iskoristiti u NumPad modu. Povrh svega, podržava pozadinsko osvetljenje.

Pročitajte i:  ASUS predstavio ASUS Vivobook S 15, prvi Copilot+ PC sa Windows 11 AI podrškom

PCPress.rs Image

Udarni adut kada govorimo o input‑u je ScreenPad 2.0. Tradicionalni touchpad zamenjen je ekranom dijagonale 5,65 inča i rezolucije 2160×1080 piksela, koji može pritiskom na taster da menja funkciju između standardnog touchpad‑a i pomoćnog displeja. To je samo jedan od načina za uvećavanje produktivnosti, pa ovu površinu možete pretvoriti u veliki kalkulator, spisak često korišćenih prečica koje potom možete aktivirati ili pak proširenje putem dodatnih funkcionalnosti za Office aplikacije (Word, Excel, PowerPoint). Možete i preuzeti aplikacije za ScreenPad 2.0 na prodavnici i proširiti spektar funkcionalnosti. Ili ga možete koristiti za proširenje ekrana. Kako bilo, reč je o veoma fleksibilnom alatu koji unapređuje ne samo produktivnost, već i zabavu.

U paketu dobijamo i ASUS Pen, aktivnu olovku. Zahvaljujući Windows 10 operativnom sistemu i Windows Ink podršci, olovku možete da koristite u poslovne svrhe, praveći zabeleške, podvlačeći važne delove dokumenata pre nego što ih podelite s kolegama. Isto tako, možete crtati po ekranu, zabavljati se, dati detetu da boji. Da ukažemo da ova mogućnost ima dodatnog smisla kada možete da obrćete ekran i postavljate ga pod uglom koji želite, sve do pretvaranja u tablet režim rada, tako da će i stari i mladi, i u kućnom i u poslovnom okruženju, svako biti u stanju da uživa u ovom aspektu računara.

PCPress.rs Image

Neodoljivi sklad celine

ZenBook Flip 14 UX463F se odlikuje vrhunskom izradom. Kompletno telo je izrađeno od metala, što se i te kako oseća pod prstima. U unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju možemo ubrojati i dimenzije i masu. Posle prošlogodišnjeg modela koji je težio 1,8 kg, sada je masa svega 1,4 kg, što je napredak koji deluje gotovo nestvarno. Dimenzije računara su „prijemčivije“ iako je dijagonala ekrana ostala ista. Tajna se krije u NanoEdge ivicama, koje su toliko istanjene da pokrivenost prednje strane ekranom iznosi više od 90 odsto. Ovo je telo 13“ računara u koje je smešten 14“ ekran i utisak je ne samo upečatljiv, već i veoma primetan kada računar negde nosite. Debljina je ostala praktično nepromenjena, odnosno računar je istanjen za 0,1 mm, što će retko ko primetiti.

Pročitajte i:  ASUS predstavio Zenfone 11 Ultra, znamo cenu za Srbiju

PCPress.rs Image

Kapacitet baterija je podignut sa 42 na 50 Wh. Troćelijska Li‑Pol baterija može da izdrži i po 12 sati štedljivog rada, a mi smo u kancelarijskim uslovima bez problema stigli do skoro desetak sati umerenog korišćenja. Svakako da će radni dan od osam sati izdržati prilično lako, a ozbiljnije naprezanje nastaje tek intenzivnijim korišćenjem grafike uz zagrevanje ostatka čipova. Realna autonomija zavisiće od načina upotrebe, ali je sasvim sigurno da UX463FL ima sjajnu bateriju koja korisnika nikako neće ostaviti na cedilu. Na sve to, baterija se prilično brzo puni.

PCPress.rs Image

Audio‑sistem ima Harman Kardon sertifikat, a o zvuku se stara ASUS Sonic Master softverska tehnologija i s te strane je laptop na visini zadatka, u šta nismo ni sumnjali. Treba odati priznanje inženjerima koji su uspeli da postignu da se zvuk uvek dobro i razgovetno čuje bez obzira na položaj Flip‑a, što uvek treba posebno naglasiti kada je reč o napravi kojoj se ekran obrće i koja može biti korišćena u različitim formatima.

PCPress.rs Image

Sve u svemu, računar koji se samo poželeti može. Uvek se postavlja pitanje cene, jer je oduvek bilo jasno da se modeli ovakvih mogućnosti moraju adekvatno platiti. Ne ulazeći u vaše finansijsko stanje, možemo samo potvrditi da je ZenBook Flip UX463FL i te kako vredan uloženog novca, pošto pruža puno toga svim vrstama korisnika i u svim okruženjima. Takva prilagodljivost se ne sreće često, a još manje ako tražite i vrhunsku izvedbu, kojom ovaj model može da se pohvali. Lako je preporučiti ga, uz napomenu da izvanredan utisak i odlično ponašanje u radu predstavljaju tek početak priče, čije će najlepše delove otkrivati budući vlasnici kroz dugotrajno korišćenje ovakvog remek‑dela savremenih tehnologija.

Korisna adresa: asusplus.rs

Facebook komentari: