ERP 2024

ASUS ROG Strix Scar 17 G733: Moderno i ubitačno

Svaka nova generacija gejming računara stiže s dosta obećanja, ali samo najbolji uspevaju da ih održe. Oni na samom vrhu i da ih premaše. ASUS je upravo ta kompanija, koja je usamljena na pijedestalu gejming PC sveta, makar kada govorimo o prenosivim računarima. Njihovo viđenje modernog gejming laptopa nosi naziv ROG Strix Scar 17 G733. Šta se krije iza sada već podužih naziva?

PCPress.rs Image

Ukoliko želite najbolje kada je reč o PC računarima, komponentama, ali i laptopima, odgovor je uglavnom – ASUS. Ovaj proizvođač je već decenijama u samom vrhu i još ne posustaje. Na CES sajmu početkom ove godine predstavili su gomilu fantastičnih i interesantnih računara. U prethodnom broju predstavili smo vam upravo jedan takav nesvakidašnji uređaj – ROG Flow Z13 gejming tablet/laptop/prenosivi PC. Sada je red na udarni „standardni” gejming laptop.

ROG u srcu mom

Dizajnerska rešenja ROG računara neverovatno su sazrela. Reč je o uređajima kojima nijedan ambijent nije stran, što je veoma pohvalno za mašinu koja je prevashodno usmerena prema zabavi. No, ukoliko ne želite da sve blešti, uvek možete da prigušite osvetljenje i da ovaj laptop koristite u standardnom kancelarijskom okruženju, na terenu ili pak u dnevnoj sobi i njegove elegantne linije nijednog trenutka neće odudarati od okoline.

PCPress.rs Image

Da sve bude još lepše, ASUS se postarao kroz nove, unapređene materijale, detalje koji oduzimaju dah, svetleće trake i – delimično transparentne površine. Naime, pojedine površine su izrađene od delimično providnih materijala, naročito u gornjem desnom uglu, tako da daju delimičan uvid u unutrašnjost. Ovo ima neverovatan vizuelni „šmek”, koji pride može da se dozira putem RGB osvetljenja koje u manjoj ili većoj meri (i u bojama koje korisnik želi) dodatno osvetljavaju ovaj predeo, dajući mu još atraktivniji izgled, a računaru izuzetno upečatljiv karakter. Po tom pitanju mu definitivno nema ravnog.

 

RGB osvetljenje je veoma agresivno i prisutno u praktično svim elementima, naročito onim koji ciljaju gejming tržište. Međutim, korisnik ima jasan izbor – može da isključi osvetljenje potpuno, da ga prilagođava kako god to želi iz pratećeg softvera, menja stilove i učestanost ciklusa… Jesmo li spomenuli da svaki taster ima individualno RGB osvetljenje? Ništa od zona, i neće nam nedostajati. Ultratanki okviri oko ekrana takođe doprinose atraktivnosti uređaja.

Pročitajte i:  Asus dodaje "Intel Baseline Profile" u nove BIOS fajlove kako bi rešio probleme sa stabilnošću

PCPress.rs Image

Vizuelnu atraktivnost po strani, već na prvi dodir je jasno da je Strix Scar 17 G733 izuzetno kvalitetan računar! Fantastična izrada i kvalitet upotpunjeni su detaljima koji jasno demonstriraju da je reč o proizvođaču koji razume sitnice koje život znače u svakodnevnoj praksi. Na primer, dosta portova je smešteno pozadi kako bi se rasteretila desna strana gde se obično nalazi miš. Prisutan je i ROG Key, koji omogućava da svoja podešavanja ponesete sa sobom i da ih zapamtite i po potrebi ponovo aktivirate u bilo kom trenutku. Široke gumirane površine na donjem delu čine da laptop fantastično prianja na bilo kakvu podlogu. Brojne površine su meke na dodir i stvaraju odličan utisak prilikom upotrebe. Sve u svemu, za kvalitet izrade, laptop (sasvim očekivano) dobija najviše ocene!

PCPress.rs Image

Neobuzdani hardver

ROG Strix Scar 17 G733 biće dostupan u raznim kombinacijama hardvera, a mi smo na testu imali sample koji je njegovo gotovo najmoćnije izdanje. Ekran dijagonale 17 inča je standard, ali postoje verzije sa Full HD rezolucijom i 300 Hz osvežavanjem, odnosno QHD (2560 × 1440 tačaka) uz osvežavanje od 240 Hz, koji smo mi imali na testu i koji toplo preporučujemo. U obe varijante možete da računate na 100 odsto pokrivenosti DCI-P3 opsega boja, kao i adaptivno osvežavanje – u konkretnom slučaju, G-Sync je u pitanju.

PCPress.rs Image

Računar se bazira na najnovijoj Intel mobilnoj platformi 12. generacije. Raspolaže Core i9-12900H procesorom, sa čak 14 jezgara, te najnovijom arhitekturom koja kombinuje 6 P jezgara visokih performansi (P kao performance) i 8 E energetski efikasnih jezgara (E kao efficiency). Ideja je da se lakši zadaci obrađuju E jezgrima, dok zahtevniji aktiviraju P jezgra, čime se postiže najbolja ukupna efikasnost, što je posebno važno u ovakvim uređajima. Ukupno 20 thread-ova je na raspolaganju, što ilustruje snagu koja je dostupna i koja omogućava ne samo raskošan gejming užitak već i sjajne performanse mobilne radne stanice.

Pročitajte i:  ASUS predstavio zanimljive gaming uređaje na Computex 2024 sajmu

PCPress.rs Image

Procesor radi od 2,5 GHz do 5 GHz, a ASUS se postarao da obezbedi i vrhunsko hlađenje. Toplota se raspršuje pomoću četiri hladnjaka, od kojih je svaki obložen ultratankim bakarnim rebrima od 0,1 mm. Ažurirani Arc Flow™ ventilatori imaju zakrivljene lopatice specijalno oblikovane da maksimizuju protok vazduha uz minimalnu buku. Zahvaljujući tome, kao i Anti-Dust tunelima, ne samo da se postiže tzv. 0 dB Ambient Cooling pasivno hlađenje već je subjektivan (ali veoma jasan) utisak da je računar dosta tiši u svim situacijama, a ventilatori definitivno prave manje buke kada je računar pod opterećenjem, plus je ta vrsta buke manje stresna za uho.

PCPress.rs Image

Da bi hardverska arhitektura mogla da funkcioniše kako treba, koristi se operativni sistem Windows 11. Na raspolaganju je čak 32 GB DDR5-4800 memorije i 2 TB PCIe SSD koji potpisuje Samsung, i koji se bazira na PCI Express 4 tehnologiji. Sistem radi veoma brzo i odzivno, a podržane su najnovije iteracije bežičnih veza – Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.2. Takođe, prisutan je i veliki broj konektora, koje možete videti u priloženoj tabeli specifikacija.

 

Najlepše smo ostavili za kraj. Grafički sistem se oslanja na fantastični GeForce RTX 3070 Ti, koji prosto jede sve pred sobom! Raspolaže sa 8 GB GDDR6 memorije i s lakoćom će pokretati sve moderne naslove u velikom broju slika u sekundi, tako da će u tom pogledu ROG Strix Scar 17 G733 doneti fantastično iskustvo korisniku. No, u sistemu je prisutna i integrisana Intel Irix Xe grafika, koja je tu za sve nezahtevne situacije kada treba „prištedeti”. Sistem koristi tzv. 150 W TGP, odnosno raspoređuje 150 W snage između procesora i grafike onako kako proceni da je to najbolje i najsvrsishodnije u zavisnosti od toga da li se igrate, bavite nekim procesorski zahtevnim poslom ili se samo opuštate uz neki film ili muziku kada će se štedeti energija.

Pročitajte i:  ASUS predstavio ASUS Vivobook S 15, prvi Copilot+ PC sa Windows 11 AI podrškom

PCPress.rs Image

Ovo rešenje radi izuzetno dobro, ali da se izvuče najbolje, stara se nova tehnologija – MUX prekidač. Svi ROG modeli za 2022. godinu dolaze s MUX prekidačem. Na taj način se omogućava manuelno „zaobilaženje“ integrisane grafike, što donosi unapređenje performansi i smanjenje kašnjenja, budući da moderni laptopi provode signal od GPU-a preko integrisane grafike u procesoru. Ovim putem se signal prenosi direktno od diskretne grafike do ekrana za bolje ukupno iskustvo. ASUS navodi da se ovim putem dobijaju i do 10 odsto bolje performanse, a svaki dobitak je dobrodošao.

PCPress.rs Image

Postoji još dosta stavki koje zaslužuju pažnju – četiri odlična zvučnika, ASUS tehnologija poništavanja buke koja se oslanja na AI i koja poništava buku i u dolaznom i u izlaznom signalu, opcije i mogućnosti Armoury Crate softvera i sjajno podešeni profili, ne samo za ukupne performanse sistema (Silent, Performance, Turbo), već tu mislimo i na osam GameVisual profila za ekran, što omogućava korisniku da prilagodi iskustvo u samo par klikova i iskoristi sve što ovaj sjajan računar nudi. Ne zaboravimo ni ultrabrze konekcije, „presijavajuće oko”, tj. ROG simbol koji sija na poklopcu (podesivo, naravno), veliku bateriju od 90 Wh koja omogućava dvocifrenu autonomiju izraženu u satima, plus Type-C Rapid Charge tehnologiju koja omogućava da se pola baterije dopuni za svega 50 minuta i tako dalje.

PCPress.rs Image

Sve u svemu, ASUS je demonstrirao najbolje što ima. ROG Strix Scar 17 G733 je fenomenalan računar, koji se bez problema može preporučiti ne samo direktnoj ciljnoj grupi – igračima – već i svima kojima je potreban snažan računar. ROG je još jednom pokazao zavidan pedigre i podigao lestvicu na kojoj ga ionako niko nije uspeo sustići. Sumnjamo da će se to desiti u dogledno vreme.

Korisna adresa: asusplus.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,