BIZIT plus

ROG Strix SCAR 17 gejming laptop stiže s vrhunskim hardverom

Nakon ROG Zephyrus Duo 15 igračkog laptopa, tajvanski ASUS je osvežio i Strix seriju svoje ROG porodice gejming laptopova namenjenih onima koji žele samo najbolje. Specijalni model dolazi s najnovijim hardverom, ekranom od 300 Hz, kao i najnovijim Super modelima Nvidia grafika najviše klase.

PCPress.rs Image

Novi ROG Strix SCAR 17 stiže sa GeForce RTX 2080 Super grafikom, ultrabrzim displejem osvežavanja od 300 Hz, najnovijim Intel Core procesorima desete generacije i “brdom” radne memorije, hlađenjem koje se oslanja na tečni metal, kao i novim mogućnostima personalizacije. Bez sumnje predstavlja jedan od najatraktivnijih uređaja koje je moguće kupiti, a oslanja se na tradiciju dobro poznatih ROG Strix SCAR modela koji su svoje mogućnosti već dokazali na tržištu.

Ultrabrz ekran

Budući da je namenjen igranju, kao i igračima u koje se ubrajaju i e-Sports profesionalci, ne čudi što se ASUS opredelio za ultrabrz ekran. Sam laptop stiže u 17,3-inčnom formatu, te njegov ekran ima stopu osvežavanja od čak 300 Hz, kao i deklarisani odziv od 3 milisekunde.

Na ovaj način se podiže lestvica, budući da su prethodne generacije ROG Strix laptopova dizale stopu osvežavanja sa uobičajenih 60 Hz, najpre na 120 Hz, a potom i na 144 Hz. Ekran će imati FullHD rezoluciju i podržavaće G-Sync tehnologiju adaptivnog osvežavanja.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

Besprekoran hardver

ROG Strix SCAR 17 koristi Intel Core procesore desete generacije (Comet Lake), sve do Core i9-10980HK modela, koji je u stanju da podigne svoj radni takt sve do čak 5,3 GHz u slučaju potrebe, sa osnovnih 2,4 GHz. Reč je o osmojezgarnom procesoru koji će isporučiti impresivne performanse za sve prilike i potrebe, ne samo u okvirima gejminga.

PCPress.rs Image

Koristiće do 32 GB DDR4-3200 memorije. Na raspolaganju su dva M.2 NVMe konektora za ugradnju dva SSD-a koji se mogu kombinovati u RAID 0 režim rada, a tu je i prostor za eventualnu nadogradnju u vidu još jednog SSD-a, čime bi se njihov broj povećao na čak tri. U takvoj varijanti se kombinuju vrhunska brzina, dosta prostora za skladištenje, ali i bezbednost podataka, tako da ASUS pokriva čitav spektar opcija kada je skladišni prostor u pitanju.

Igrače će verovatno ponajviše zanimati grafika. Novi ROG Strix SCAR 17 dolazi sa Nvidia grafikama, pri čemu u maksimalnoj varijanti raspolaže GeForce RTX 2080 Super grafikom. Zahvaljujući naprednom sistemu hlađenja, ova grafika može da dostigne radne taktove sve do 1560 MHz, kao i da postigne čak 150 W potrošnje u Turbo režimu rada, kako bi isporučila maksimalne performanse za jedan gejming računar.

Pročitajte i:  ASUS predstavio ASUS Vivobook S 15, prvi Copilot+ PC sa Windows 11 AI podrškom

Zaokružena konfiguracija

Na spisku podržanih mogućnosti su USB 3.2 Type-C port, nekoliko USB 3.2 Type-A portova, DisplayPort, HDMI 2.0b. Takođe, ROG Strix SCAR 17 stiže sa WiFi 802.11ax, bolje poznatim kao WiFi 6, i to sa RangeBoost podrškom, te Bluetooth-om u 5.1 verziji. Baterija od 66 Wh obećava dosta autonomije.  Sve to je zapakovano u računar težine nešto ispod 3 kilograma – 2.9 kilograma, da budemo precizni, što je sasvim dobro imajući u vidu da se radi o 17,3-inčnom laptopu.

PCPress.rs Image

Boje pršte na sve strane

ASUS i u novoj generaciji podržava razne efekte pozadinskog osvetljenja, koji se i dalje mogu konfigurisati kroz Aura Sync softversku alatku. Po bokovima i stranama laptopa se proteže LED traka, a ROG simbol na poklopcu takođe može svetleti u željenom boji i po omiljenoj šemi.. Slično važi i za prostranu tastaturu, koja ima pozadinsko osvetljenje, ali i podršku za N-key rollover (možete da pritisnete koliko god dugmića istovremeno, a da se komande ne zamrznu), kao i 20 miliona klikova, koji garantuju da ćete dugo, dugo koristiti blagodeti računara.

Pročitajte i:  "Inspirisan ljudskim mozgom": Intel predstavlja neuromorfični sistem 

Tečni metal za bolje hlađenje

Još jedna novina koju ASUS uvodi u sve svoje laptope visoke kategorije namenjene igračima jeste novo termalno jedinjenje koje dodatno smanjuje temperaturu čipova. ASUS tvrdi da novi materijal snižava temperaturu za 10 do 20 stepeni, što takođe ima benefita i po nivo buke, budući da kuleri ne moraju da rade na visokom broju obrtaja.

Oznaka novog materijala je Thermal Grizzly Conductonaut i svi ROG laptopi koji će se pojaviti ove godine sa 10. generacijom Intel Core procesora će ga koristiti. Istovremeno, to bi trebalo da omogući da se boost-ovani nivoi radnih frekvencija koje će procesori ostvarivati duže zadržavaju. Još jedan razlog zašto treba obratiti pažnju na ASUS ROG Strix i Zephyrus laptope nove generacije.

Facebook komentari: