BIZIT plus

Atlas Cloud: Rečnik pojmova iz oblaka

„Oblak“ (ili cloud) se odnosi na udaljene servere u data centrima koji hostuju baze podataka i pokreću aplikacije. Provajderi u oblaku isporučuju svoje usluge kupcima ili krajnjim korisnicima putem Interneta. Znamo sve o tome? Možda da ipak preciziramo neke od često pominjanih pojmova…

PCPress.rs Image

Započeti tekst definicijom svakako može da bude ponižavajuće za nekoga ko sebe (barem delimično) smatra umetnikom, ali šta je – tu je. Da nastavim u duhu svog drugog i surovijeg matematičkog alter-ega, posegnuću za statistikom. I to za onom statistikom koju AI još nije otkrila i analizirala. Da li ste znali da je 75% „čarobni“ cloud broj? Ako niste, dozvolite mi da u ICT terminologiju uvedem novi termin koji će se zvati „tri frtalja oblaka“.

Neki -aaS modeli su kategorija cele industrije, a neki su vlasništvo samo jedne kompanije. To je dovoljno da izludite čak i IT profesionalca

Dakle, nabrojimo ono što je neizbežno. Do kraja 2023. godine 75% baza podataka biće u oblaku. Takođe, Microsoft, Google i AWS upravljaju sa oko 75% cloud resursa, a 75% korisnika usluga u oblaku koristi multicloud (usluge barem dva od tri nabrojana ponuđača usluga). Na žalost, a moramo i to da pomenemo, oko 75% korisnika nije primetilo posebne benefite od preseljenja infrastrukture i servisa u cloud. Na sreću, možemo to tumačiti i kao činjenicu da nisu primetili zato što se ništa dramatično nije dogodilo… što je dobar znak.

AdoŽ

Big-aaS je pomalo pežorativni izraz za sve usluge u oblaku i iz oblaka. Bez želje da procenjujemo ili ocenjujemo njihovu korisnost, pokušaćemo da nabrojimo barem nama poznate. Oblak je ovde – a tu su i njegovi akronimi.

AIaaS (veštačka inteligencija kao usluga) – omogućava programerima da eksperimentišu sa veštačkom inteligencijom i testiraju različite algoritme mašinskog učenja bez velikih početnih ulaganja i sa manjim rizikom.

Pročitajte i:  Infolab LIS

BaaS (backend kao usluga) – Pozadinsko skladištenje i obrada u oblaku za brži razvoj aplikacija. Pomaže programerima da se fokusiraju na funkcije svoje aplikacije.

CaaS (oblak kao usluga) – CaaS je ponuda sve-u-jednom koja objedinjava tehnologije infrastrukture kao usluge, platforme kao usluge i softvera kao usluge u jednoj pretplati.

CaaS (kontejneri kao usluga) – kompletno okruženje za izvršavanje hostovano u oblaku. Kontejneri pakuju aplikaciju i standardizuju način na koji ona radi. Kontejneri u oblaku čine još lakšim testiranje sa bilo kog mesta.

CaaS (država kao usluga) – šta ako ste Estonija, tehnički napredna sa visokim životnim standardom, ali niko ne želi da živi tamo? Ponudite e-rezidenciju sa pristupom raznim digitalnim uslugama u zemlji. Pratite razvoj bankarstva, poreza i poslovanja.

DaaS (podaci kao usluga) – centralizacijom podataka u oblaku, može im se lako pristupiti, a analize su daleko dublje.

DaaS (desktop kao usluga) – ovo je valjda svima jasno – iznajmljujete računar u oblaku.

DaaS (uređaj kao usluga) – (aka hardver kao usluga), kompanije plaćaju mesečnu naknadu za iznajmljivanje najnovijeg hardvera, zajedno sa stalnim upravljanjem i podrškom.

DRaas (oporavak od katastrofe kao usluga) – prelazi u akciju u slučaju katastrofe kako bi povratio podatke, infrastrukturu i aplikacije vaše mreže

EaaS (test) okruženje kao usluga – obezbeđuje upravljanje testovima, razvoj test slučajeva i izvršenje testa u raznim varijantama.

FaaS (okruženje kao usluga) – ponuda usluge koja spada između softvera kao usluge i platforme kao usluge, platforma koji pruža prilagodljivu osnovu za razvoj aplikacija ili sistema.

HaaS (hardver kao usluga) – nadskup DaaS usluga.

PCPress.rs Image

IaaS (infrastruktura kao usluga) – osnovna -aaS ponuda. Čini IT najnoviju infrastrukturu dostupnom za bilo koju veličinu poslovanja, s podešavanjem i održavanjem korisnika ili pružaoca usluga, po izboru.

Pročitajte i:  Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove

IoTaaS (internet stvari kao usluga) – usluga „platite kako rastete“ za IoT uređaje, tako da koristite samo one uređaje i resurse koji su vam potrebni u datom trenutku.

KaaS (znanje kao usluga) – računarska usluga koja korisnicima pruža znanje, ne samo podatke, već i kontekst.

LaaS (lokacija kao usluga) – opštepoznata usluga zahvaljujući kojoj Google uvek zna gde smo.

MaaS (monitoring kao usluga) – nadzor iz oblaka o tome kako rade IT infrastruktura, sistemi i aplikacije.

NaaS (mreža kao usluga) – iznajmljena mrežna funkcionalnost koja ima infrastrukturu, obično od ISP-a. Povećajte ili smanjite kapacitet porta po potrebi.

OaaS (operacije kao usluga) – usluge strana koje pomažu preduzećima da dizajniraju, grade, održavaju i nadgledaju IT infrastrukturu prema svojim potrebama.

PaaS (platforma kao usluga) – IaaS premešta IT hardver u oblak, ali otvara nove izazove za programere u konfigurisanju i radu platformi za primenu aplikacija, a PaaS je odgovor.

RaaS (ransomware kao usluga) – Jedna od usluga koju ne želite da isporučite, a još manje da je koristite, ali na žalost – postoji.

SaaS (softver kao usluga) – centralno hostovan softver sa licencama za pretplatu je praroditelj celog -aaS tržišta.

SaaS (bezbednost kao usluga) – upravljanje bezbednošću mreže kompanije.

UaaS (objedinjene komunikacije kao usluga) – upravlja i hostuje kanale komunikacije. VoIP, instant poruke, LinkedIn, Skype, telefoni, WiFi, društvene medije…

VaaS (video kao usluga) – video i video-konferencije u oblaku, što je gotovo nemoguće bez oblaka.

VaaS (virtuelizacija kao usluga) – udaljeni server s mnogo dostupnih virtuelnih mašina koje korisnik može da dodaje, menja ili kopira.

WaaS (radni prostor kao usluga) – virtuelna desktop okruženja. Samo se prijavite da biste pristupili svojoj kancelarijskom okruženju, tačno onako kako želite, s poslovnim podacima i aplikacijama koje su vam potrebne, sa bilo kog uređaja koji odaberete.

Pročitajte i:  DIDS 2024 - Budućnost je… sada!

XaaS (Anything (ili everything) as a Service) – praktično sve što poželite

Da li smo nešto propustili?

Verovatno jesmo. Dakle, ako vam se vrti u glavi, ne brinite – niste jedini. Da bismo vam pomogli, a 51 ponuda kao usluga iz oblaka svakako već sada ne obuhvata sve što cloud može da ponudi.

Big-aaS je pomalo pežorativni izraz za sve usluge u oblaku i iz oblaka. Bez želje da procenjujemo ili ocenjujemo njihovu korisnost, pokušaćemo da nabrojimo barem nama poznate

Nekada su ponude kao usluge značile nešto što se isporučuje na osnovu pretplate putem oblaka, a bez fizičke komponente (DVD, CD, da ne pominjemo diskete…). Zbog toga se softver sada uobičajeno i neprekidno isporučuje na vaš računar putem Interneta, a ne putem programa koji ste kupili za jednokratnu naknadu i instalirali sa fizičkih medija. Verovatno vam to nekada i ne prija, ali sva je prilika da je to trajna promena.

Ovih dana ponude „kao usluge“ mogu značiti skoro sve što se isporučuje putem pretplate, pa čak i samo obične stare usluge spoljnih saradnika (konsultacije, planiranje, projektovanje…), bez obzira na to da li je oblak uključen ili ne. Neki -aaS modeli su kategorija cele industrije, a neki su vlasništvo samo jedne kompanije. To je dovoljno da izludite i IT profesionalca koji želi da bude u toku, a pogotovo nevinog korisnika koji je čuo da je vreme da poslovanje (barem delimično) preseli u oblak. Živeo oblak!

Facebook komentari: