BIZIT plus

Peti BIZIT seminar – Nasleđivanje biznisa: tradiciju nemamo, iskustvo imamo

Nasleđivanje biznisa je sastavni deo životnog ciklusa svakog preduzeća, kao i života svakog vlasnika preduzeća. U razvijenim zemljama koje imaju dugu tradiciju preduzetništva i privatnog vlasništva nasleđivanje biznisa usko se povezuje s problematikom razvoja i održivosti porodičnih preduzeća. Govorićemo o tome 19. aprila u Belom dvoru, na petom BIZIT seminaru

PCPress.rs Image

Mi u Srbiji i regionu nemamo tradiciju u nasleđivanju kompanija. Od kraja Drugog svetskog rata pa sve do ranih devedesetih godina prošlog veka, u socijalizmu, nismo imali mogućnost pokretanja sopstvenog biznisa. Tek u poslednjih tridesetak godina ponovo možemo da pokrećemo privatne kompanije, a oni koji su počeli devedesetih sada su u godinama kad biologija čini svoje i kada se osnivači, voljno ili nevoljno, povlače, a kompanije ulaze u proces vlasničke transformacije, nasleđivanja biznisa. Zbog dobrobiti osnivača, njegove porodice i zaposlenih bolje je da ova tranzicija bude kontrolisana i planirana nego da se dogodi kao „grom iz vedra neba“. U ovom procesu tradiciju nemamo, ali znanje i iskustvo imamo!

Decenija i po iskustva

Ove godine se navršava 15 godina od kako je naš partner Boris Vukić iz Adizes SEE prvi put javno progovorio na ovu temu, na treningu „Osnivač, osnivačeva kompanija i osnivačeva deca“. Danas je tržište sazrelo, to jest svakoga dana sve više sazreva svest osnivača i naslednika da se odluke o biznis transferu moraju doneti. Boris i ekipa saradnika oko njega svedoče da je u poslednjih nekoliko godina višestruko uvećan obim savetodavnih aktivnosti na pripremi naslednika, osnivača, porodica i kompanija.

Dakle, znanje i iskustvo koje smo stekli podelićemo sa zainteresovanim osnivačima i članovima njihovih porodica na petom BIZIT seminaru 19. aprila na Belom dvoru. Imaćemo prilike da čujemo iskustva osnivača domaćih i regionalnih kompanije o tome šta su sve uradili da bi spremni dočekali tranziciju i vlasništva i operativnog upravljanja.

PCPress.rs Image

Nova iskustva

Kao što ste već navikli od 2018. godine, na BIZIT seminarima otvoreno i iskreno govoriće naslednici, osnivači i savetnici o tome kako izgleda predaja generacijske štafetne palice, o tome kako je raditi s bratom i/ili sestrom, o tome da li je lakše kad si sam, a prvi put poslušaćemo i pripadnika treće generacije koji je na čelu kompanije. Da bi ove priče bile zaista iskrene i otvorene, isključićemo kamere – ništa se neće snimati niti emitovati van Belog dvora. Prisustvo uživo je jedini način da čujete iskustva (ne)uspešnih tranzicionih procesa, od onih koji su ih već prošli! Zato se prijavite na bizit.rs sajtu i na vreme obezbedite svoje mesto!

Facebook komentari: