BIZIT plus

AtlasOS, alternativni OS za Windows, tvrdi da je upravo ono što vam treba za brz rad bez telemetrije

Već duže vreme, od javnog predstavljanja Windowsa 11 negde sredinom 2021. godine, Microsoft tvrdi da je njegova najnovija ponuda namenjena maksimalnom iskorišćenju hardvera. 

PCPress.rs Image

Tim AtlasOS-a ističe minimalnu latenciju i mikro-trzanje

I nije to delovalo kao prazne reči, jer je kompanija detaljno objasnila kako planira da to postigne.

Kada su korisnici primetili da određeni elementi operativnog sistema još uvek nisu baš tako brzi ili glatki, Microsoft je obećao da će poboljšanja biti dostupna tokom 2022. godine. Microsoft je nastavio da pravi takve tvrdnje o performansama i takođe nije oklevao da detaljno objasni sve takve promene koje je napravio.

Neowin je sproveo set testova koristeći najnoviji Intel 14th Gen desktop CPU kako bi videli da li može da se primeti opipljiva razliku u performansama između ova dva sistema, a rezultati su sugerisali da to jednostavno nije bio slučaj. Takođe su obavili dva različita testa, jedan za nadogradnju na licu mesta i jedan gde su čisto instalirali sistem.

Microsoft zapravo nije lagao o takvim tvrdnjama, jer je nedavno duboko zaranjanje u Windows 11 kernel otkrilo da su zaista napravljene određene optimizacije za Intel Performance Hybrid, ali su takve promene već bile unutar Windows 10 i stoga performanse ne idu isključivo u korist Windows 11 platforme.

Pročitajte i:  Kako da vašem računaru sa Windows 11 operativnim sistemom date čistiji, pregledniji izgled

Kao takve, lake verzije Windowsa 11, kao i verzije za 10, su popularne, a AtlasOS je upravo jedna takva alternativa. Developeri modifikovanog Windowsa su se obratili korisnicima na Twitteru da ih podsete na sebe i naglase prednosti. Tim AtlasOS-a ističe minimalnu latenciju i mikro-trzanje, među ostalim prednostima u poređenju sa pravom Microsoft verzijom Windowsa 11, i stoga cilja igrače, posebno takmičarske igrače. Takođe tvrdi da isključuje većinu telemetrije.

Developeri su takođe pružili broj frejmova u Valorantu kako bi demonstrirali prednost. Evo tvrdnji Atlas-a u smislu korišćenja hardvera:

Korišćenje CPU-a

Značajno smo smanjili pozadinsko korišćenje CPU-a. Ništa što vam nije potrebno neće se pokretati u pozadini.

2-10% -> 0%

Korišćenje RAM-a

Zahvaljujući Atlasu, oslobodili smo 1.1GB korišćenja RAM-a pri podizanju sistema, koji se zatim može dodeliti drugim zadacima.

2.3GB -> 1.2GB~

Ako želite da probate AtlasOS, možete ga preuzeti sa zvaničnog sajta ili sa njegove GitHub stranice, iako imajte na umu da se radi o aplikaciji treće strane.

Izvor: Neowin

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *