Audius: Novi blockchain muzički servis kao noćna mora za autorska prava

Muzički startap Audius tvrdi kako je novi servis sa blockchain tehnologijom ono što je potrebno nezavisnim muzičarima, što je možda tačno, ali je tačno i to da se radi o raju za piratizovane materijale.

PCPress.rs Image

Naime, kompanija se vodi time da su muzički servisi bili najbolji u vreme kada su vodili računa o tome šta žele umetnici, te šta žele korisnici, a ne korporacije i veliki klijenti. Tako sadržaji ranije nisu uklanjani sa servisa, a sada je to ponovo moguće uz pomoć blockchain tehnologije. Mnogi ipak ističu da su najveći problem u muzici trenutno autorska prava, te napominju da bi servis koji onemogućava uklanjanje sadržaja samo doprineo procvatu piraterije.

Audius cilja SoundCloud publiku, budući da je ovaj servis jednom služio za promociju nepoznatih umetnika, da bi se kasnije susreo sa problemom piraterije, pa je SoundCloud princip objavljivanja sadržaja promenjen, a publika od tada traga za novim servisima koji bi joj doneli isti osećaj slobode. Na to bi mesto mogao da dođe novi Audius servis, budući da, kako se tvrdi, nema mogućnost da korisnike uklanja sa platforme, a isto važi i za cenzurisanje sadržaja. Tome doprinosi i blockchain, koji od piraterije pravi još veću glavobolju, što Audius koristi, a tako što korisnici na servis ne otpremaju sadržaje pojedinačno. To znači da se radi o open-source protokolu, pa su za otpremanje sadržaja odgovorni svi oni koji se registruju kao node operatori – određen broj učesnika mreže (čvorovi – nodes) mora da validira operaciju kada god se ona u okviru mreže dogodi, nakon čega je ova trajno kriptografski zaključana i nemoguće ju je promeniti.

Pročitajte i:  Nintendo tuži kreatore Yuzu Switch emulatora za pirateriju

PCPress.rs Image

Blockchain tehnologija bi mogla da bude korisna u nekim muzičkim situacijama – na primer kada se sa obožavaocima deli ograničena količina promo materijala – ali je, kako tvrde pojedini eksperti, potpuno suvišna kada su muzički servisi u pitanju, budući da ugrožava autorska prava.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,