BIZIT plus

Australija kasni za međunarodnom tehnološkom konkurencijom

Australija se do nedavno ponosila tehnološkom revolucijom, a sada se našla na klupi zbog sve agresivnijeg takmičenja između SAD-a i Kine u tehnološkoj utakmici.

PCPress.rs Image

Činilo se da je Australija bila na ivici tehnološke revolucije, spremna da ostvari značajan udeo u digitalnom svetu. Sada je suočena sa teškom realnošću jer se druge tehnološki moćne kompanije približavaju. Sveobuhvatna analiza koju je sproveo viši saradnik na institutu Lowy, Džon Edvards, pokazala je alarmantnu zabrinutost zbog sve agresivnijeg takmičenja između Kine i SAD-a.

SAD pokušava da obuzda napredak Kine u veštačkoj inteligenciji. To čini uskraćivanjem mogućnosti da napravi napredne čipove. SAD je zabranio kupovinu pametnih čipova od Kine ali i prodaju. Amerika očekuje od svojih saveznika da slede njihov primer, što će na Australiju da ostavi značajne posledice. Takav potez bi rezultirao prekidom hiljada parnterstva sa kineskim akademicima u oblasti visokotehnološke industrije i ogroman prekid u trgovini.

Australija ne može da opstane bez finansijske podrške velikih igrača. Nema drugo rešenje nego da se povinuje volji SAD-a. Takav zaokret svakako ugorziće ekonomiju Australije i na dugoročnoj stazi umanjiti mogućnosti za ekspanziju.

Pročitajte i:  Indija je prva zemlja koja je zabranila TikTok zbog bezbednosnih razloga

Napuštanje Kine od strane Tesle, Apple i drugih tehnoloških giganata takođe treba posmatrati iz ugla tehnološkog rata. Odlazak tehnoloških giganata nanosi veliku štetu Kini ne samo u pogledu ekonomije već i mogućnosti daljeg tehnološkog razvoja. Sa druge strane, otvaraju se vrata Indiji.

Na prvi pogled čini se da Indija postaje nova kolonija, jeftine radne snage kao što je to nekada bila Kina. Jeftina radna snaga se pokazala kao dobar mamac u zamenu za tehnološko znanje i razvoj. SAD je ubirao ekonomski kolač i mogućnost napuštanja terena u bilo kom momentu.

Indija dolaskom tehnoloških giganata za kratko vreme može da doživi ekonomski procvat ali i značajan tehnološki razvoj. Indija kao i Kina, biće još jedna od ljubavnica koje se lako zamene kada počnu previše da drame.

Izvor: techbusinessnews.com

Facebook komentari: