Data centri 2024

Australija u frontu protiv tehnoloških giganata

Nakon informacija da se Velika Britanija sprema da uvede porez tehnološkim gigantima, po svemu sudeći, i Australija je rešila da se dodatno posveti problematici gigantskih IT firmi koje barataju ogromnim količinama podataka.
PCPress.rs Image
Naime, australijski regulator za zaštitu tržišta je saopštio da se trenutno vodi čak pet istraga koje za cilj imaju ispitivanje tržišne moći i uticaja koje tehnološki giganti kao što su Alphabet ili Facebook ostvaruju na tamošnje prilike. Predsednik Australijske Komisije zatržišno nadmetanje i potrošače (ACCC) je potvrdio da su istrage pokrenute i da su u toku. Međutim, on nije naveo imena kompanija na koje se pomenute istrage odnose.

Neke od istraga su optužbe koje bi mogle potpasti pod zakon o zaštiti tržišnog nadmetanja, a odnosile bi se na pitanja tržišne moći“, rekao je  Rod Sims, predsednik ove komisije. Tom prilikom je dodao: “Pet istraga je dosta.

Takođe, veliku pažnju je privukao i novi izveštaj ACCC-a. U njemu je ova komisija preporučila uspostavljanje novog regulatornog tela za praćenje Facebook-a i Google-a, te njihove dominacije u online oglašavanju i na medijskom tržištu. Ovo je jedini slučaj da su pomenute neke kompanije koje bi mogle biti meta predloženih mera.

Pročitajte i:  Blizanci na AI zadatku

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,