BIZIT plus

Australijanac koji tvrdi da je izmislio Bitkoin moraće da preda pet milijardi dolara

Australijancu koji tvrdi da je izmislio Bitkoin naloženo je da preda polovinu svog navodnog bogatstva u ovoj kriptovaluti, a procenjuje se da se radi o pet milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o IT bezbednosnom konsultantu Craig Wrightu, a tuže ga naslednici Davida Kleimana – programera koji je preminuo 2013. godine, a koji je, ako se tvrdi, učestvovao u razvijanju Bitkoina između 2009. i 2013. godine. Tako naslednici tvrde da su Wright i Kleiman bili partneri, što Wright poriče, ali je sud na Floridi ipak presudio da polovina dobiti pripada porodici Kleiman.

Problem je u tome što se ne zna koliko je Bitkoina u Wrightovom vlasništvu, a procenjuje sa da bi tužitelji mogli da dobiju između 410 i 500 hiljada Bitkoina što je između 6,1 i 7,4 milijarde dolara. Wright je na sudu rekao kako nije u mogućnosti da pristupi Bitkoinima, a zbog toga što nema listu svih javnih adresa na kojima se kriptovalute nalaze. Tom prilikom je dodao da je još 2011, kada je video da je Bitkoin počeo da se povezuje sa dilerima droge i trgovcima belim robljem, kriptovalutu koja se rudarila 2009. i 2010. godine stavio u enkriptovani fajl i poverio Kleimanu da ga da na čuvanje.

Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 

PCPress.rs Image

Priča o tvorcu Bitkoina se povela još 2016, kada je Wright tvrdio da je on zapravo Nakamoto – misteriozna ličnost kojoj se pripisivao nastanak Bitkoina,  ali eksperti tom prilikom nisu našli dovoljno dokaza kojima bi to potvrdili. Očekivalo se da se slučaj dalje razvija, ali se Wright povukao nekoliko dana kasnije, te se tom prilikom izvinio i dodao da „nema hrabrosti.“

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari: