Australijska aplikacija COVIDSafe sa više od milion preuzimanja

Australija je u nedelju pokrenula aplikaciju za traženje kontakta s koronavirusom, koja je za samo nekoliko sati privukla više od milion preuzimanja, preneo je BBC.

britanska vlada korona virus

COVIDSafe omogućava uređajima da sprovedu „digitalno rukovanje“ kada dođu na razdaljino od oko dva metra jedan do drugog, obaveštavajući korisnike o tome da li dolaze u kontakt duže na duže od 15 minuta sa zaraženom osobom. Australijska volonterska aplikacija zasniva se na singapurskom softveru TraceTogether i koristi Bluetooth i čuva kontakt podatke, preneo je Reuters. Vlada kaže da aplikacija ne prikuplja podatke o lokaciji i zaražena osoba mora da pristane na deljenje svojih podataka.

Pristup samo za zdravstvo

Australijska vlada kaže da bi samo zdravstvene vlasti imale pristup podacima sačuvanim u njenoj aplikaciji, a drugim vlastima ne bi bilo zakonski moguće da pristupe podacima.

Apple i Google ranije ovog meseca najavili su framework za razvoj decentralizovanih aplikacija za praćenje kontakata. Informacije bi bile anonimne i kompanije su se obavezale da će onemogućiti uslugu nakon što se spreči izbijanje virusa. Nijedna zemlja se još nije prijavila za korišćenje ovog specifičnog framework-a.

Pročitajte i:  Meta ukida Facebook News tab u SAD-u i Australiji

Nemačka je u nedelju rekla da menja smer u pravcu razvoja svoje aplikacije za praćenje kontakata, koja će sada koristiti decentralizovanu arhitekturu koja je više u skladu s pristupom Apple-a i Google-a, preneo je Reuters.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,