Apple i Google zajedničkim snagama u borbi protiv COVID-19

Dva velika rivala, Apple i Google, čiji softveri dominiraju u svetu mobilne tehnologije, objavili su u petak da udružuju svoje snage u pomoći zdravstvenim zvaničnicima u praćenju obolelih od korona virusa. Oni planiraju da dodaju tehnologiju svojim pametnim telefonima koja će da upozori svog korisnika ukoliko dodje u kontakt sa osobom obolelom od Covid 19.

PCPress.rs Image

Kako sistem upozorava

Novi sistem koristio bi Bluetooth komunikaciju kratkog dometa da bi uspostavio dobrovoljnu mrežu za praćenje kontakata, čuvajući podatke o telefonima koji su bili u neposrednoj blizini. Zdravstvene vlasti na svojim javnim aplikacijama dobiće pristup tim podatcima a korisnici koji ih preuzimaju mogu da se prijave ako su pozitivno testirani na Covid19.To će takodje sugerisati vlasnicima telefona koji su bili u neposrednoj blizni zaraženih da se samoizoluju i tako preduprede dalje šireneje virusa.” Nadamo se da ćemo iskoristiti moć tehnologije da pomognemo zemljama širom sveta da uspore širenje Covida 19 i ubrzaju povratak svakodnevnom životu,” navele su dve kompanije u retkoj zvaničnoj izjavi.

Google i Apple su objavili da će se njihov projekat odvijati u dve faze. U prvoj fazi, početkom sledećeg meseca planiraju da izdaju set alata koji se nazivaju interfejs za programiranje aplikacija (API) kako bi aplikacije kreirane od strane zdravstvenih organa mogle da rade kako na Iphone uredjajima tako i na Google Android operativnom sistemu. Zatim bi u drugoj fazi, tokom narednih meseci, izgradile “sistem za praćenje” direktno u svoje iOS i Android operativne sisteme.

Pročitajte i:  Odluka Apple da odustane od veb aplikacija za iPhone je pod lupom u EU 

Ideja je da aplikacija moze da zapamti, putem anonimnih Bluetooth signala, telefone koji su bili u korisnikovoj blizini. Ako je neko od njihovih vlasnika testiran pozitivno na korona virus na telefonu be automatski stigla poruka “možda ste nedavno bili izloženi”, savetujući da se pristupi samoizolaciji.

Slične aplikacije već su isprobane u drugim zemljama uključujući Singapur i Kinu. U Evropi, Češka kaze da će objaviti takvu aplikaciju ovog meseca. Britanija, Nemačka i Italija takođe rade na razvoju svojih sistema za prikupljanje podataka radi suzbijanja zaraze. Robert Redfield,  direktor US centra za kontrolu i prevenciju bolesti, izjavio je za NTP ove nedelje da je Americi neophodno “veoma agresivno suzbijanje kontakata”, da bi se život vratio u normalni tok!

Potencijal za špijuniranje

Zagovornici koje se bave zaštitom privatnosti pojedinaca postavili su pitanje da li bi ovakva aplikacija mogla da postane deo stalne strukture nadzora, na šta su ova dva tehnološka giganta odgovorila da sve što bude postavljeno biće na dobrovoljnoj bazi i osiguraće privatnost korisniku. Michael Veale, docent sa University College London, koji je istraživao upotrebu efikasnosti Bluetooth tehnologije u usporavanju širenja corona virusa, pohvalio je pristup Google i Appla. Rekao je da je njihov sistem koncipiran tako da osigura da lični podaci ne završavaju na državnim serverima.

Pročitajte i:  TikTok-ova native aplikacija stiže za Vision Pro

Čak i Trump oprezan

U svom obraćanju javnosti u petak predsednik Donald Trump je ovaj koncept ocenio kao “veoma Interesantan” ali je i izrazio zabrinutost za privatnosti korisnika rekavši da će njegova administracija razmotriti ovaj projekat. S druge strane Guverner Kalifornije Gawin Newsom je spreman da stavi novu tehnologiju kao deo državne strategije u suzbijanju virusa i ublažavanju mera kućne izolacije.

“Privatnost, transparentnost i saglasnost su od najveće važnosti u ovim naporima” kompanije su izjavile u zajednickom izlaganju “Svi mi iz Apple i Googla se slažemo da nikada nije bilo važnije da udružimo zajedničke snage u rešavanju jednog od najvecih svetskih problema”

Izvor: apple

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,