ePlaneta

Austrija uvodi digitalni porez velikim internet kompanijama

Austrija je najavila da će uvesti novi porez velikim internet kompanijama poput Google-a i Facebook-a, nakon što nije prošao plan uvođenja digitalnog poreza na nivou Evropske unije, saopštila je austrijska vlada. Od 2020. godine oporezivaće se prihodi kompanija od internet oglašavanja i to po stopi od 5%. Taj porez plaća će digitalne kompanije s globalnim godišnjim prihodima od najmanje 750 miliona evra, s tim da najmanje 25 miliona evra ostvaruju u Austriji.

PCPress.rs Image
Sebastian Kurz, austrijski kancelar o uvođenju digitalnog poreza velikim internet kompanijama

„Očekujem da će nam se pridružiti mnoge zemlje članice u oporezivanju internet divova. To je korak prema većem nivou pravednosti“, rekao je u sredu 3. aprila austrijski kancelar Sebastian Kurz, na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio zakon koji parlament tek treba da odobri. Trenutno te kompanije plaćaju u proseku 0,8% poreza. Francusko-nemački predlog za uvođenjem evropskog digitalnog poreza propao je na sastanku evropskih ministara finansija u martu, budući da su zemlje poput Irske, Švedske i Danske uskratile svoju podršku. Plan je, takođe uključivao limit od 750 miliona evra prihoda, no predložena poreska stopa bila je 3%.

Pročitajte i:  Google najavljuje Made by Google događaj za 13. avgust

PCPress.rs Image

Kao dodatak porezu na internet oglašavanje, austrijska vlada planira da uvede i oporezivanje privatnog najma koji se nudi na platformama poput Airbnb-a. Platforme će morati da poreskim vlastima daju podatke o transakcijama koje dogovore stanodavci, te će biti odgovorne ako oni ne plaćaju porez.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,