Južna Koreja pokrenula 5G mrežu

Južna Koreja pokrenula je nacionalnu mobilnu mrežu 5G, dva dana ranije od planiranog roka, poručili su južnokorejski mobilni operateri danas, 4.aprila, čime je ta zemlja postala prva na svetu koja je uvela tu super brzu bežičnu tehnologiju. Tri najveća operatera, SK Telecom, KT i LG Uplus pokrenuli su 5G mrežu u 23 sata po lokalnom vremenu u sredu, uprkos prethodnim najavama da će do pokretanja doći 5. aprila.

PCPress.rs Image
Park Jung-ho, CEO SK Telecom proglašava početak godine Visokih inovacija sa 5G povodom starta 5G mreže u Južnoj Koreji

Južna Koreja dugo je na glasu kao predvodnik visoke tehnologije u svetu, a Seul je pokretanje 5G mreže učinio svojim prioritetom u želji da podstakne rast ekonomije koja usporava. Špekulacije da bi američki Verizon mogao da bude prvi koji bi uveo 5G naterale su južnokorejske operatere na brzu reakciju, javila je agencija YonhapVerizon je pokrenuo 5G mrežu u Chicagu i Minneapolisu u sredu po američkom vremenu, čak nedelju dana pre dogovorenog roka.

Prema Yonhapu, južnokorejski operater SK Telecom pokrenuo je mrežu dva sata ranije, aktivirajući uslugu 5G za „šest poznatih javnih ličnosti koje predstavljaju Koreju“, poručili su iz te najveće mobilne kuće u četvrtak. Poznate javne ličnosti, među kojima su dva člana K-Pop benda EXO i klizačka zvezda Kim Yu-na, bili su „prvi na svetu pretplatnici na 5G mrežu“, stoji u saopštenju. KT i LG Uplus su takođe poručili kako su pokrenuli svoje mreže u isto vreme. Za javnost usluga će biti dostupna u petak, kada će i Samsung izbaciti na tržište svoj novi Galaxy S10 5G mobilni telefon. Stručnjaci kažu da je 5G mreža 20 puta brža od 4G mreže, što na primer omogućava skidanje čitavog filma s interneta u jednoj sekundi.

Pročitajte i:  Ericsson je stabilizovao prodaju

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,