Austrija zabranjuje anonimno ostavljanje komentara na internetu

Anonimnost na internetu može da dovede do fatalnih ishoda, što je tema kojom se bave mnogi filmovi kao što je Nerve. Online komentari, uprkos tome što su samo reči, mogu da budu i te kako zlonamerni i štetni, toliko da smo imali prilike da vidimo kako su internet trolovi oterali nekoliko poznatih ličnosti sa društvenih mreža. Nejasno je da li će takve vrste zlonamernih komentara ikada nestati, ali u Austriji postoji inicijativa da se nešto uradi povodom toga.

PCPress.rs Image

Vlada je izradila nacrt zakona koji bi u suštini učinio nezakonitim ostavljanje komentara na veb stranicama anonimno. To bi zapravo zahtevalo od korisnika da registruju svoja prava imena i adrese prilikom ostavljanja komentara na internetu, što bi, po svoj prilici, donelo veću odgovornost korisnicima interneta prema onome što pišu na internetu.

I dalje biste mogli da koristite javne nadimke, ali pošto bi u ovom slučaju bili registrovani, olakšano bi bilo praćenje zlonamernih komentara sve do njihovih vlasnika. Ako se zakon usvoji, primenjivaće se samo na veb stranice koje imaju više od 100.000 registrovanih korisnika, ili koje zarađuju više od 500.000 evra godišnje ili primaju novčane subvencije veće od 50.000 evra.

Pročitajte i:  DIDS 2024 - Budućnost je… sada!

Postoji zabrinutost u vezi sa ovim zakonom, te kako bi neke grupe mogle da ga zloupotrebe, kao što su „hate“ grupe koje možda nemaju tako veliku bazu korisnika, čime je sprečeno da zakon ima bilo kakav uticaj nad njima. Tu je i pitanje privatnosti jer je potrebna adresa, što znači da će biti više podataka koji će biti ranjivi ako hakeri ikada upadnu na veb stranicu. U svakom slučaju, ako se usvoji, očekuje se da će zakon stupiti na snagu 2020. godine.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,