Autokratske vlade i Facebook 

Prema Surfshark-ovom godišnjem izveštaju o internet cenzuri, 2022. godine, 4,2 milijarde ljudi je bilo pogođeno internet cenzurom širom sveta.

PCPress.rs Image

Politički motivisana cenzura veoma prisutna

U 2022. godini bilo je 58 slučajeva internet cenzure u 11 azijskih zemalja, za koje je utvrđeno da su svi namerno i politički motivisan. Azija je činila skoro polovinu (47%) svih novih slučajeva u 2022.

Region Džamua i Kašmira imao je najveći broj zabeleženih prekida interneta sa 24, a kineska ograničenja društvenih medija su neka od najdugotrajnijih na svetu. Internet cenzura ostaje česta taktika koju koriste autokratske vlade kako bi svoje građane izolovale od spoljašnjeg sveta. Prema portparolki Surfshark-a Gabriele Racaityte-Krasauske, više od polovine svetske populacije bilo je pogođeno internet cenzurom u prethodnoj godini. Mnogi od ovih slučajeva uključivali su potpune prekide interneta na lokalnom ili nacionalnom nivou, što može biti razorno i veoma opasno, posebno tokom rata, protesta ili nasilnih vladinih represija. Ona dalje navodi da ograničenja interneta mogu otežati ili čak onemogućiti mobilizaciju pojedinaca da brane demokratiju, komuniciraju sa voljenima, pristupaju sajtovima sa vestima i šire informacije spoljnom svetu o aktuelnim događajima.

Pročitajte i:  Čuvajte se phishing napada na platformi Facebook

Specifičnosti

U 2022. godini, 11 azijskih zemalja uvelo je nove prekide interneta, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 58.

Region Džamua i Kašmira imao je najveći broj poremećaja u svetu (24), a zatim Iran (11) i Indija (10).

Afrika je drugi najugroženiji region sa 5 zemalja koje su uvele 13 ograničenja; Najviše poremećaja imao je Sudan (4), zatim Burkina Faso (3) i Zimbabve (3).

Neki od najzabrinjavajućih slučajeva internet cenzure u Aziji uključuju:

  • Indija je u junu ograničila pristup internetu tokom protesta zbog regrutovanja vojske.
  • Iran je u septembru doživeo široko rasprostranjeno gašenje interneta nakon smrti Mahse Amini.
  • Region Džamua i Kašmira imao je 24 nova slučaja poremećaja, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu.

Burkina Faso, Rusija i Azerbejdžan iskusili su najduže prekide interneta:

  • Burkina Faso je blokirala pristup Facebooku u januaru, a ograničenje je i dalje na snazi do danas.
  • Ruski poremećaji na Twitteru, Facebooku i Instagramu, nakon rata na Ukrajinu, još uvek traju, a zemlja je takođe blokirala pristup glavnim međunarodnim sajtovima sa vestima.
  • Azerbejdžan je ograničio pristup TikTok-u u septembru, a platforma je i dalje ograničena do danas.
Pročitajte i:  Facebook ažurira video plejer

Autokratske vlade imaju poseban animozitet prema Facebooku, i on je i dalje pod žestokom cenzurom 2022. U stvari, od 2015. godine, ogromnih 46% globalne populacije je na neki način pogođeno ograničenjima Facebooka koje je nametnula vlada.

Izvot: Techweez

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,