BIZIT 2022

Automatizovana skladišta budućnosti

Zovu ga „košnica,“ ili „rešetka,“ ponekad jednostavno „mašina,“ a radi se o platformi u okviru koje britanski online supermarket Ocado koristi robote kako bi ubrzao online kupovinu namirnica.

PCPress.rs Image

Površinu je nemoguće obuhvatiti pogledom, a kada se posmatra sa staze za održavanje izgleda kao džinovska šahovska tabla koja je naseljena samo robotima. Ima ih više od hiljadu, a svaki je veličine i oblika prosečne veš mašine, te po čitav dan i noć premeštaju robu sa jednog mesta na drugo. Posao im je da budu efikasniji i jeftiniji od ljudske radne snage, i, kako tvrde iz kompanije, vrlo su dobri u tome.

Ocado je poslednjih godina postao poznat po potpuno automatizovanim skladištima, a roboti svake nedelje obrade oko 3,5 miliona artikala, te se postaraju za 65 hiljada narudžbina. Akcije koje roboti obavljaju su prilično jednostavne, te uključuju podizanje, premeštanje i sortiranje robe.

Iako su roboti glavna atrakcija, još uvek ima i ljudskih radnika, ali je glavni cilj kompanije da konstantno unapređuje automatizaciju kako bi ostala konkurentna na tržištu. Svaki robot ima centralnu šupljinu i „ruke“ sa kleštima na vrhu, uz pomoć kojih podiže artikle i smešta ih u svoju unutrašnjost. Potom ih odvozi na drugu lokaciju, ili na mesto za utovar, gde ljudski radnici robu utovaruju u transportna vozila.

Pročitajte i:  Robot koji čuva parking mesto i puni bateriju

Roboti nisu inteligentni, i ne mogu sami da donose odluke, a njihove akcije su koordinisane uz pomoć centralnog kompjutera. Sistem čini da roboti budu efikasni, pa, na primer, mogu brzo da se organizuju kako bi iz neke gomile artikala izdvojili proizvode koji tu ne pripadaju. U tradicionalnim skladištima, gde artikli koji su potrebni za neku isporuku mogu da se nalaze u različitim delovima objekta, proces organizovanja porudžbine može da traje satima, te ga roboti u ovom automatizovanom objektu svode na akciju od nekoliko desetina minuta.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,