Autonomno vozilo koje se razlikuje od drugih

Sve je više samoupravljivih automobila, pa je očekivano da se dodaju novi elementi koji donose prednost u trci za najbolji model. MIT ima sopstveno autonomno vozilo koje se razlikuje od svih ostalih.

PCPress.rs Image

Autonomni Lexus model nema potrebu za vozačem, pa se volan okreće potpuno samostalno. Opremljen je senzorima i „kompjuterskim mozgom“ koji je osnažen veštačkom inteligencijom uz pomoć koje sam vozi. Ovakva vozila o vožnji obično uče iz ljudskog iskustva, ali MIT automobil radi nešto drugo – uči tako što „posmatra“ okolinu, a uz pomoć kamere koja prepoznaje sve boje. To znači da može da čita semafore i da izbegava druge učesnike u saobraćaju.

U zaobilaženju drugih objekata mu pomaže i LIDAR koji se nalazi na krovu i određuje koliko je vozilo udaljeno od nečega. Dakle ima sve što mu treba da može samostalno da se kreće, a način na koji uči o putanjama, mapama i putevima donosi prednost u odnosu na one automobile koji o tome saznaju iz podataka koji s otpreme u njihove računare. Novi stepen samostalnosti možda znači i bržu evoluciju. Videćemo.

Pročitajte i:  Aktuelni trendovi Lidar tehnologije

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,