Bajdenova administracija odobrila 1,2 milijarde dolara za smanjenje emisije štetnih gasova

Ministarstvo energetike još uvek pokušava da smanji cenu DAC tehnologije.

PCPress.rs Image

Ovo su prvi komercijalni DAC projekti u SAD

Ministarstvo energetike je odobrilo finansijsku podršku od 1,2 milijarde dolara za dva DAC projekta. DAC (Direct Air Capture) tehnologija se odnosi na tehnike i procese kojima se direktno prikuplja ugljenik iz atmosfere, obično u formi ugljen-dioksida (CO2). Cilj je uklanjanje više od 2 miliona metričkih tona ugljen-dioksida iz atmosfere svake godine. Agencija ističe da to odgovara godišnjim emisijama gasova koje proizvede 445.000 automobila. Ministarstvo energetike navodi da će projekti u Teksasu i Luizijani “otvoriti 4.800 dobro plaćenih radnih mesta”.

DAC tehnologija koristi hemijski proces za odvajanje CO2 iz vazduha. CO2 se skladišti pod zemljom ali se i stavlja u proizvode koji sadrže ugljenik, poput betona, koji sprečavaju da se gas vrati u atmosferu.

Ovo su prvi komercijalni DAC projekti u SAD. Svaki projekat će biti u stanju da ukloni više od 250 puta više CO2 iz atmosfere od trenutno najveće DAC lokacije. Occidental Petroleum podružnica 1PointFive-a i njeni partneri grade pogon u Teksasu. Izvršni direktor kompanije navodi da, kada projekat bude u potpunosti operativan, imaće potencijal da ukloni do 30 miliona tona CO2 iz atmosfere svake godine.

Pročitajte i:  SAD i Velika Britanija optužuju Kinu za sajber špijunažu koja je pogodila milione ljudi 

Cilj je da se ublaži uticaj klimatskih promena

Ova dva projekta su prvi izabrani iz programa Regional Direct Air Capture Hubs. Program je finansirao dvopartijski zakon o infrastrukturi. Cilj programa je da se ublaži uticaj klimatskih promena razvojem nacionalne grupe velikih lokacija za uklanjanje ugljenika.

Ministarstvo energetike navodi da, kada se dovoljno poveća, DAC tehnologija može pomoći Sjedinjenim Državama da ispune svoj cilj neutralizacije emisija do 2050.godine. Međutim, da bi dostigli nivo obima koji je potreban da DAC ima dovoljno veliki uticaj na globalnom nivou, potrebno je brzo smanjiti troškove.

U tu svrhu, agencija je najavila nekoliko napora da smanji troškove DAC-a na ispod 100 dolara za svaku neto metričku tonu ekvivalenta CO2 do kraja ove decenije. Agencija obezbeđuje finansijska sredstva za ukupno 14 studija. Na taj način agencija želi da proceni izvodljivost određenih projekata. Osim toga, finansira i pet studija usmerene na projekte koji su u ranim fazama razvoja. Takođe, postoji i program koji je podržan od strane vlade vredan 35 miliona dolara. Taj program omogućuje kredit za kompanije koje se bave aktivnostima za uklanjanje ugljenika iz atmosfere.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Cilj Bajdenove administracije je da se do 2050. godine postigne ekonomija sa neto nula emisija gasova. Ministarstvo energetike procenjuje da će svake godine morati da se ukloni iz atmosfere između 400 miliona i 1,8 milijardi metričkih tona ugljen dioksida.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,