BIZIT plus

Tesla se suočava sa novom bezbednosnom istragom

Regulatori sumnjaju da je tehnologija za pomoć vozač bila uzrok nesreće.

PCPress.rs Image

Tesla navodi da sistem nije potpuno automatizovan i da zahteva aktivan nadzor ljudi

Američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja (NHTSA) otvara novu istragu u vezi sa nesrećom u kojoj je učestvovao Model Y. Nesreća se dogodila 19. jula. Teslin automobil je udario u kamion sa prikolicom u Virdžiniji i tom prilikom je poginuo vožač automobila. Prema izveštajima, 57-godišnji vozač Tesle je koristio napredne sisteme za pomoć pri vožnji u vreme nesreće.

Navodno, šleper sa prikolicom je pokušao da se uključi na autoput kada ga je Teslin automobil udario sa strane i zatim skliznuo ispod prikolice. Vozač Tesle je podelagao povredama na licu mesta. Što se tiče vozača kamiona, regulatori su podneli prijavu za neodgovornu vožnju.

Regulatori krive vozača kamiona za incident. Međutim, Teslin program pomoći bi trebalo da uzme u obzir greške drugih ljudi na putu. To je upravo i razlog za istragu koju sprovodi NHTSA. Regulator za bezbednost je otvorio više od trideset istraga o sudarima u kojima su učestvovala Teslina vozila i gde su tom prilikom korišćeni sistemi za pomoć vozaču. Navodno, agencija sumnja da je sistem bio uključen u 23 smrtna slučaja od 2016. godine.

Pročitajte i:  Tesla priprema kompaktni crossover pod kodnim imenom „Redwood“

Takođe, 2021.godine Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) je pozvao NHTSA da izda strože propise za autonomnu vožnju. NTSB je naveo da „Tesla testira na javnim putevima visoko automatizovanu AV tehnologiju, ali sa ograničenim nadzorom i slabim zahtevima za prikupljanje informacija o tome kako se tehnologija ponaša u stvarnim uslovima na putu“.

Teslin Autopilot je tehnologija koja je namenjena upravljanju, ubrzanju i kočenju unutar trake, dok unapređeni sistem pomaže pri promeni traka na autoputevima. Tesla navodi da sistem nije potpuno automatizovan i da zahteva aktivni nadzor ljudi.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: