Epic nije uspeo da prisili Apple da promeni politiku plaćanja u App Store-u

Vrhovni sud je odbio zahtev da se privremena mera odmah sprovede.

PCPress.rs Image

Poslednje tri godine, kompanije se bore oko problema plaćanja u App Store-u

Epic Games je izgubio još jedan pokušaj da primora Apple da promeni svoje prakse plaćanja u App Store-u. Proizvođač Fortnite-a zatražio je od Vrhovnog suda da poništi presudu devetog apelacionog suda SAD-a koji je odložio zabranu Apple-a zbog pravila App Store-a. Međutim, sudija Elena Kagan je odbila zahtev bez objašnjenja.

Deveti okružni apelacioni sud prvobitno je potvrdio zabranu u aprilu. Međutim, suspendovao je zabranu u julu kako bi Apple mogao da iznese slučaj Vrhovnom sudu.

Nakon suđenja između Apple-a i Epic Games-a 2021. godine, sudija nižeg suda presudio je da je Apple prekršio kalifornijski zakon o nelojalnoj konkurenciji. Apple je navodno blokirao programere trećih strana da usmeravaju korisnike na alternativne opcije plaćanja.

Poslednje tri godine, kompanije se bore oko problema plaćanja u App Store-u. Epic je podigao gnev Apple-a i Google-a kada je rekao igračima Fortnite-a na mobilnim uređajima da će dobiti popust na valutu V-Bucks (unutrašnji novac u igri) ako zaobiđu iOS i Android sisteme plaćanja. Kompanije Apple i Google smanjuju provizije za transakcije unutar aplikacija na njihovim platformama (iOS i Android) na maksimalno 30 odsto.

Pročitajte i:  Apple otpušta preko 700 zaposlenih

Kompanije su zatim brzo povukle Fortnite iz svojih prodavnica aplikacija. Epic je zatim tužio kompaije. Suđenje još uvek traje. Što se tiče predmeta Google – Match Group, suđenje treba da krene ovog novembra.

Bez obzira na to šta se dešava u SAD, Apple i Google su već primorani da otvore svoje platforme za sisteme plaćanja trećih strana na drugim tržištima, kao što su Južna Koreja i Holandija. Takođe, Apple ima nameru da sledeće godine omogući instaliranje i korišćenje prodavnica aplikacija trećih strana na iPhone-u. Apple će to u velikoj meri uraditi u skladu sa novim pravilima Evropske unije. Epic Games već ima sve potrebno za takvu promenu. Naime, Epic je već razvio svoju vlastitu prodavnicu mobilnih aplikacija koja je spremna za rad.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,