BIZIT plus

Baltičke zemlje raj za startape – stranci dobrodošli da pokrenu biznis onlajn i oflajn

Zemlje Baltičkog regiona su, trenutno, jedno od najpovoljnijih orkuženja za startape. Prepoznajući potencijale baltičkog startap ekosistema, države kao što je Belorusija, koja se graniči sa Litvanijom i Letonijom, ali i udaljene države, poput Australije, odlučuju se da svoje startape grade baš ovde.

PCPress.rs Image

Zanimljivo je da su, po pitanju rasta i razvoja startapa, baltičke države ne samo odolele pandemijskoj krizi Covid 19 nego, kako izveštaj o podacima ulaganja u startapeBaltic Startup Scene Report 2020pokazuje, postoji porast finansiranja startapa u odnosu na 2019 godinu. Pri svemu ovome, baltički gradovi su privukli 5 puta više sredstava po glavi stanovnika u odnosu na ostale zemlje Centralne i Istočne Evrope.

Investitori, kao što je letonski Printify (koji je upravo zatvorio A seriju od 45 miliona dolara) i litvanski Interactio (koji je zatvorio seriju A od 30 miliona dolara), pokazuju izuzetan interes za finansiranje startapa. Naročito su u fokusu startapi koji se bave temom održivosti i fintech-a.

Razlozi uspešnosti baltičkih startapa

Sajt Silicon Canals navodi potencijalne razloge uspešnosti baltičkih startapa. Pre svega, važna okolnost je da je sa 6 miliona stanovnika regionu potreban međunarodni rast. Ograničeno lokalno tržište podstiče preduzeća da razmišljaju globalno. Osim toga, važnu ulogu igra i agilnost koja čini da se biznisi brže menjaju i prilagođavaju većim tržištima. Da su, u konkretnom slučaju, ovakve procene ispravne, svedoči i brzina kojom su kompanije odgovorile na prvi talas pandemije Covid 19, adaptirajući na lako na „udaljeni rad“. Formirana je zajednica „Hack and Crisis“, koja se ubrzo pretvorila u globalni pokret.

Baltička startap scena je, takođe, iskoristila dobre startne pozicije uspešnog projekta Skype. Skype je projekat koji je doneo novac u estonski startap ekosistem, stvorio investicionu zajedncu i obezbedio poverenje u nove tehnološke projekte estonskih preduzetnika. Estonija, danas, ima više od 1000 startapa, kao i najveći odnos tzv. „jednoroga” po glavi stanovnika u Evropi.

Pogodnosti za strane startape

Zanimljivo je da i vanevropski startapi, u sve većem broju, nastanjuju baltičke države a, kako navodi Silicon Canals, razlog za to može biti okolnost da su baltičke zemlje možda i najbolji ulaz na evropsko tržište.

Pogodnosti za strane startape su mnogobrojne: englesko govorno područje, prijateljska vladajuća politika, startap ekosistem koji je otvoren za nove stručnjake i ideje, događaji koji podrazumevaju korišćenje engleskog jezika, razvijenost e-usluga itd.

Jedna od omiljenih pogodnosti tiče se baltičke startap vize, koju nije teško dobiti. Štaviše, za neevropske osnivače biznisa važi pogodnost da ne moraju dolaziti na Baltik, kako bi pokrenuli svoje startape. U estonskoj e- rezidenciji, preduzetnici iz čitavog sveta mogu pokrenuti i upravljati biznise onlajn, sa bilo koje tačke na planeti. Ove godine, sličan sistem usvojila je i Litvanija.

Izvor: siliconcanals

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: