Nova sajber prevara i potencijalna opasnost skeniranja QR kodova

QR kod se može skenirati sa različitih površina i na različitim mestima. Zahvaljujući pandemiji Covid 19 i porastu potrebe za brzom i jednostavnom kupovinom, njegova upotreba je doživela veliki porast u svetu. A onda su se dogodile prve prevare.

PCPress.rs Image

Opasni QR kodovi

Eksperti za bezbednost upozorili su na opasnost lažnih QR kodova koji su se pojavili u Americi. Lažni QR kodovi plasiraju se preko pravih na određenim površinama, na primer, jelovncima u restoranima. Izgledaju slično kao pravi, ali, za razliku od njih, ne vode u meni restorana, nego na sajtove koji vam mogu instalirati aplikaciju za špijuniranje.

Biro za bolje poslovanje, Istočne Karoline, ističe da su prevare sa QR kodovima jedan od razloga zbog kojih je neophodno dobro pogledati link koji se pojavljuje, a ne samo kliknuti na njega.

Postoje načini na koji se ovakve prevare mogu preduprediti. Prvi se odnosi na izgled linka na koji treba kliknuti. U situacijama potencijalnih prevara, linkovi su često kratki. Ne vidite kompletan URL, a samim tim ni gde vas link vodi. Svrha kratkog linka u prevarama može da bude sakrivanje adrese na koju vas QR kod zaista usmerava.

Drugi način podrazumeva izvesan vid zaštite. Umesto skeniranja QR koda kamerom telefona i odlaženja na ponuđeni link, preporučljivo je prethodno instalirati QR skener app – aplikaciju koja sadrži bezbednose mehanizme koji proveravaju sumnjive sadržaje i na njih reaguju upozorenjem.

Izvor: wfmynews2

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: