ERP 2024

Banke sa Wall Street-a kažnjene sa 549 miliona dolara

Samo Wells Fargo je kažnjen sa 200 miliona dolara od strane SEC-a i CFTC-a.

PCPress.rs Image

Korišćenje zabranjenih aplikacija

Federalne regulatorne agencije kaznile su 11 finansijskih institucija sa ukupno 549 miliona dolara zbog korišćenja aplikacija za razmenu poruka „van kanala“ (WhatsApp, iMessage, Signal i SMS). Kompanije su koristile zabranjene aplikacije za razgovore o trgovini i drugim poslovima. Zakoni o hartijama od vrednosti zahtevaju od investicionih firmi i banaka da čuvaju komunikacijske zapise i obezbede da zaposleni obavljaju poslove samo preko ovlašćenih kanala.

„Firme nisu održavale ili sačuvale značajnu većinu ovih komunikacija “van kanala”. Na taj način su prekršile savezne zakone o hartijama od vrednosti“, naveo je SEC.

Kompanije sa Wall Street-a, kažnjene su sa preko pola milijarde dolara zbog korišćenja aplikacija trećih za razmenu poruka. Kompanije nisu koristile e-poštu ili odobrene platforme za razmenu poruka koje se lako arhiviraju. Firme koje je SEC kaznio uključuju: Wells Fargo (125 miliona dolara), BNP Paribas (35 miliona dolara), SG Americas Securities (35 miliona dolara), BMO Capital Markets (25 miliona dolara), Mizuho Securities (25 miliona dolara), Houlihan Lokey Capital(15 miliona dolara) , Moelis & Company (10 miliona dolara), Wedbush Securities (10 miliona dolara) i SMBC Nikko Securities America (9 miliona dolara).

Zatim, Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) kaznila je Wells Fargo  sa 75 miliona dolara, BNP Paribas sa 75 miliona dolara, Société Générale  sa 75 miliona dolara i Bank of Montreal  sa 35 miliona dolara.

Zaposleni često komunicirali preko različitih platformi

„Neuspesi u vođenju evidencije, poput ovih, potkopavaju našu sposobnost da vršimo efikasan regulatorni nadzor, često na račun investitora“, rekao je Sanjay Wadhwa, zamenik direktora SEC-a. „Poruka Komisije ne može biti jasnija. Zahtevi za čuvanje evidencije i nadzor su fundamentalni. Ako banke ne poštuju ove osnovne regulatorne obaveze čine to na sopstvenu odgovornost“, rekao je direktor CFTC-a, Ian McGinley.

Federalni regulatori naveli su da su sve firme priznale činjenice o neodobrenoj komunikaciji pristajanjem na kazne. „Kao što je opisano u nalozima SEC-a, kompanije su priznale da su od 2019.godine njihovi zaposleni često komunicirali preko različitih platformi za razmenu poruka na svojim ličnim uređajima. Aplikacije koje su koristili su uključivale: iMessage, WhatsApp i Signal. Razgovori su bili o poslovanju svojih poslodavaca“, navodi SEC. „Firme nisu sačuvale značajnu većinu ovih komunikacija „van kanala“, kršeći savezne zakone o hartijama od vrednosti. Neuspehom da održe i sačuvaju potrebnu evidenciju, određene kompanije su sakrile od Komisije ove komunikacije u različitim istragama SEC-a.

Obe vladine agencije naglasile su da je problem veoma prisutan i da nije ograničen na zaposlene na početnim nivoima. „Kršenje je uključivalo i zaposlene na višim nivoima, uključujući supervizore i više rukovodioce“, navodi SEC.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,